Naslovne strane dnevnih novina za 21. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

ŠTEDIŠE ĆE SE OKRENUTI TRŽIŠTU KAPITALA

Trenutna situacija unutar bankarskog sektora i pad kamatnih stopa na štednju koji je na crnogorskom tržištu prisutan posljednjih godina idu u prilog povećanju interesovanja za ulaganje na tržištu kapitala, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

CBCG ĆE POVEĆATI STOPU RASTA BDP-A

Centralna banka (CBCG) najvjerovatnije će u narednom periodu korigovati naviše stopu rasta crnogorske ekonomije, jer je u prvom kvartalu veliki broj sektora ostvario izuzetan rast, daleko iznad očekivanja, saopštio je guverner vrhovne monetarne institucije Radoje Žugić.

Usvojena deklaracija o zajedničkoj zaštiti pčela

Predstavnici Vlada 20 zemalja svijeta, među kojima i Crna Gora, pozvali su na hitnu, sveobuhvatnu i efikasnu zajedničku reakciju u cilju zaštite pčele. Oni su, na ministarskoj konferenciji na Brdu kod Kranja u Sloveniji, usvojili zajedničku deklaraciju kojom je formalizovana spremnost na zajedničku akciju i tješnju saradnju, na svim nivoima, između zemalja i relevantnih međunarodnih organizacija. Crnu Goru je na skupu predstavljao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, koji je ocijenio da moramo sačuvati
pčelinju zajednicu da bi bilo manje gladi i siromaštva, da bismo sačuvali život na selu i osjetljivu ruralnu zajednicu.

Dan

Šumsko preduzeće ŠPAD: Dok su vjerovali Simoviću, upravnik rasprodao preduzeće

Kada smo štrajkovali 2007. godine, dogovorili smo se sa tadašnjim a i današnjim ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem, i drugim čelnicima pojedinih crnogorskih institucija, da zamrznemo štrajk, a da dio naših potraživanja naplatimo od prodaje imovine. Radnicima je preduzeće ostalo dužno još 370 hiljada eura za otpremnine, tvrdi predsjednik štrajkačkog odbora Dragomir Lazarević

Blokirano 612,5 miliona eura

Na kraju aprila u blokadi su bile 16,72 hiljade preduzeća i preduzetnika, neznatno više nego u martu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 612,5 miliona eura, što je 2,12 odsto više nego u martu.

Zaduživali se, dizali poreze i prodavali fabrike

Od visokih funkcionera vlasti često slušamo kako ekonomija Crne Gore raste, kako su plate i penzije veće nego 2006. godine, međutim često se zaboravlja spomenuti da rastu i troškovi života. Struja, gorivo, a za njima i sve druge namirnice. Raste i PDV, odnosno samo od 2013. do sada je povećan za četiri procenta, što je dovelo do povećanja cijena osnovnih namirnica, odnosno troškova života.

Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *