Donacijom Kine do rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari

Dodajte komentar

Ambasada Kine obavijestila je krajem aprila potpredsjednika Vlade Milutina Simovića da je kineska vlada odlučila da obezbijedi donaciju od 2,6 miliona eura za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, navodi se u informaciji o donaciji Kine sa prijedlogom sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade.

Dvije vlade su, kako se navodi u Vladinom dokumentu, 13. maja 2017. godine potpisale sporazum o privredno-tehničkoj saradnji kojim je kineska vlada potvrdila da će opredijeliti bespovratnu pomoć za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari. Shodno tom sporazumu, dvije strane su 20. oktobra prošle godine razmijenile pisma o namjerama, kojima su definisane obaveze u vezi sa izradom studije izvodljivosti projekta.

“Ministarstvo održivog razvojaje izdalo urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju mosta. Izdati su i saobraćajnotehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije, mišljenje o potrebi sprovođenja postupka procjene uticaja na životnu sredinu i preporuka Uprave za zaštitu kulturnih dobara da se svi radovi planiraju na “način kojim neće biti narušene prepoznate kulturne vrijednosti mosta, imajući u vidu da je u toku postupak utvrđivanja statusa kulturno dobro Most na Đurđevića Tari”, navodi se u dokumentu.

Most se nalazi na magistralnom putu Pljevlja Zabljak i svjevremeno je spadao među najveće i najljepše saobraćajne objekte u svijetu. Projektovao ga je Mijat S. Trojanović, a građen je od 1938. do 1940. godine. Most je visok 150 metara, dugačak 365 metara, ima pet lukova, a raspon glavnog luka je 116 metara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *