Vlada planira izmjene Zakona o porezu na dobit pravnih lica

Dodajte komentar

Vlada, odnosno Ministarstvo finansija u ovoj godini planira izmjene Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kako bi ga uskladila sa evropskim i zajedničkim sistemom oporezivanja za matične i zavisne kompanije u različitim državama članicama.

“Isplatioci dividendi podnose izvještaj o obračunatom porezu na dividende, ali se ne vode podaci o primaocu prihoda. Zbog toga ne raspolažemo podacima u koje se sve zemlje uplaćuje dividenda”, rečeno je iz Ministarstva.

Zakonom o porezu na dobit pravnih lica propisano je plaćanje poreza na isplaćene dividende.

“Ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja otklanja se mogućnost plaćanja dvostrukog poreza na dva načina putem određivanja pripadnosti prihoda ili priznavanja poreskog kredita od strane države primaoca prihoda za porez plaćen u državi izvora prihoda. Crna Gora primjenjuje ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa većim brojem zemalja, tako da primjenom ugovora ne može doći do dvostrukog oporezivanja”, objasnili su iz ovog Vladinog resora.

Crna Gora ima sklopljene ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Austrijom, Maltom, UAE, Azerbejdžanom, Irskom, Belgijom, Srbijom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, BiH, Bjelorusijom, Češkom, Danskom, Egiptom, Francuskom, Holandijom, Finskom, Italijom, Kinom, Kiprom, Kuvajtom, Mađarskom, Njemačkom, Poljskom, Rumunijom, Šri Lankom, Švajcarskom, Albanijom, Švedskom, Turskom, Letonijom, DNR Koreja, Moldavijom, Ukrajinom, Velikom Britanijom, Rusijom.

Teorijski je moguće, kako su kazali, dvostruko oporezivanje ukoliko sa zemljom nemamo sklopljen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

“Ukoliko bi se vršila isplata dividende prema zemlji sa kojom ne postoji zaključen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, u tom slučaju moguće je da bi prihod u toj zemlji bio ponovo oporezovan. Međutim, svaka zemlja može i svojim nacionalnim zakonodavstvom priznati poreski kredit plaćen u drugoj zemlji, te i na taj način se može izbjeći situacija dvostrukog oporezivanja”, ističu iz Ministarstva.

Iz ovog Vladinog resora podsjećaju da u skladu sa pregovaračkom pozicijom postoji obaveza usklađivanja sa dvije evropske direktive.

“Prva je Direktiva Savjeta 2011/96/EZ o zajedničkom sistemu oporezivanja koji se primjenjuje u slučaju da su majke kompanije i filijale iz različitih država članica, kako bi se eliminisalo dvostruko oporezivanje prihoda po osnovu dividendi i druge podjele dobiti koje društva kćeri plaćaju svojim matičnim društvima. Potrebno je usaglašavanje sa odredbama direktiva Savjeta o kamatama i autorskim naknadama među povezanim kompanijama u različitim državama članicama”, kazali su  iz Ministarstva.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *