Za puteve, prugu i aerodrom skoro 790 miliona eura

Dodajte komentar

Šest prioritetnih saobraćajnih projekata, vrijednih 789,66 miliona eura, izdvojila je Nacionalna investiciona komisija na užu listu prioriteta, navodi se u dokumentu Vlade.

To su obilaznice oko Budve i Tivta, most preko Veriga, rekonstrukcije pruge od Bara do granice sa Srbijom, dionice puta Šćepan Polje Plužine i autoputa Bar Boljare između Mateševa i Andrijevice, te širenje Aerodroma Tivat, od kojih radovi na polovini počinju već naredne godine.

Vlada namjerava da projekte finansira po preporučenom modelu javno-privatnog partnerstva, kako bi se ulaganja države svela na minimum bilo da su iz budžeta ili kredita. Kako dokumentacije još nijesu gotove, nije određen ni najbolji model finansiranja, niti iznos učešća privatnih investitora, pa se razmatraju i koncesije za ove infrastrukturne projekte.

Prema strateškoj relevatnosti, prva na listi prioriteta je rekonstrukcija i modernizacija pruge Bar Vrbnica-granica sa Srbijom, vrijedna 40 miliona eura.

Najveći infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, auto-put Bar Boljare, biće nastavljen radovima na dionici Mateševo-Andrijevica, čija je procijenjena vrijednost 294,8 miliona eura.

Radovi u okviru projekta Jadransko-jonskog auto-puta, odnosno brze ceste duž Crnogorskog primorja, počeće naredne godine obilaznicom oko Budve. Za sada su predložena dva “paketa”; prvi sa obilaznicom od 7,7 kilometara, petljom i pristupnim putevima od oko četiri kilometra u vrijednosti od 139,3 miliona eura. Drugi “paket” je obilaznica od 4,5 kilometra sa petljama i pristupnim putevima od oko 5,5 kilometara, vrijedna 76,2 miliona eura, sa početkom realizacije najranije za tri godine.

Drugi projekat vezan za Jadransko-jonski auto-put direktno se odnosi na rješavanje saobraćajne problematike u Bokokotorskom zalivu. Radovi su procijenjeni na 124,36 miliona eura.

Procijenjeni troškovi rekonstrukcije magistralnog puta od Plužina do graničnog prelaza preko Šćepan Polja sa Bosnom i Hercegovinom iznose oko 70 miliona eura.

Aerodrom Tivat treba da bude značajno poboljšan planiranim projektom vrijednim 55 miliona eura.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *