Mobilni telefon proslavio 45. rođendan

Dodajte komentar

Mobilni telefon je proslavio 45. rođendan. Trećeg aprila 1973. godine, kompanija „Motorola” svijetu je predstavila prvi ručno-prenosivi mobilni telefon – Motorola DynaTAC i pokazala način na koji radi.

Motorola DynaTAC 8300 je 2017. godine proglašen za najveći pronalazak svih vremena od strane britanskog TV programa „The Gadget Show“.

„Kada sam prvi put uzeo prototip u ruke, imao sam osjećaj da budućnost leži ispred mene“, rekao je Martin Kuper, američki inženjer kompanije “Motorola” i začetnik mobilne revolucije.

Kuper je uspio da privuče pažnju svih novinara svojim neobičnim pristupom. On je prvi mobilni telefon predstavio šetajući kroz centar Menhetna, umjesto da to učini u zatvorenoj prostoriji. Ne znajući da li će uređaj uopšte da radi, on je okrenuo broj svog – u to vrijeme glavnog suparnika – Džoela Engela iz kompanije AT&T.

Matrin Kuper kaže kako je Džoel ostao bez teksta kada je čuo riječi: „Džoele, zovem te sa mobilnog telefona, stvarnog, ručno-prenosivog mobilnog telefona“. Tišina sa druge strane linije bila je potvrda ogromnog uspjeha i važnosti ovog pronalaska, kojim je “Motorola” promijenila svijet.

Posle 45 godina, “Motorola” nastavlja da bude sinonim za inovaciju i različit stil. Decenijama nakon pronalaska DynaTac 8300, kompanija drži vođstvo u diktiranju načina na koji će se industrija kretati. Uprkos potresima, “Motorola” je 2016. godine ponovo iznenadila svijet. Najnovija inovacija pionira mobilne tehnologije bila je prvi uspješni modularni pametni telefon na svijetu – Moto Z serija na koju se mogu kačiti moduli, poput projektora, zvučnika, instant štampača (Insta Printer) i mnogih drugih.

Inače, sektor telekomunikacija u svjetskom BDP-u učestvuje s udelom od 4,4 odsto i iznosom od 3.300 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *