Fejsbuk će obavijestiti korisnike čiji su podaci kompromitovani

Dodajte komentar

Kompanija Fejsbuk je saopštila da će u ponedjeljak početi da obavještava korisnike čiji su podaci možda kompromitovani u nedavnom skandalu s kršenjem privatnosti od firme Kembridž analitika.

Svih 2,2 milijarde korisnika Fejsbuka dobiće obavještenje pod nazivom “Zaštita vaših informacija” putem kojeg će moći da vide koje aplikacije koriste i koju vrstu informacija su odabrali da podijele s tim aplikacijama. Ako žele, mogu pojedinačno da obrišu te aplikacije ili da potpuno blokiraju pristup treće strane svojim aplikacijama.

Takođe, 87 miliona korisnika čiji su podaci možda dospjeli do Kembridž analitike dobiće detaljniju poruku o tome. Fejsbuk navodi da je većina pogođenih korisnika u SAD, više od 70 miliona, ali ih po milion ima i u Velikoj Britaniji, Indoneziji i na Filipinima.

Fejsbuk je još u fazi kontrole štete poslije optužbi da je britanska kompanija Kembridž analitika koristila lične podatke miliona korisnika, nepošteno prikupljene putem Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Skandal je otkriven pošto je nekadašnji radnik Kembridž analitike Kristofer Vajli izjavio da su podaci više od 50 miliona korisnika Fejsbuka kompromitovani putem jednog kviza kojim su prikupljani podaci korisnika i njihovih prijatelja na toj društvenoj mreži.

Fejsbuk aplikacija nazvana “Ovo je tvoj digitalni život” bila je kviz o ličnosti koji je stvorio naučni istraživač Aleksander Kogan, a na pitanja u kvizu odgovorilo je 270.000 ljudi.

Aplikacija međutim nije prikupljala podatke samo od učesnika tog kviza već, zahvaljujući slabim ograničenjima na Fejsbuku, i podatke od njihovih prijatelja, uključujući detalje koje oni nijesu namjeravali da dijele javno.

Fejsbuk je u međuvremenu ograničio količinu podataka kojima aplikacije mogu da pristupe, ali za ovaj slučaj to je bilo prekasno.

Osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da se do broja od 87 miliona korisnika došlo računanjem maksimalnog broja prijatelja koje su korisnici – učesnici kviza mogli da imaju u vrijeme dok je Koganova aplikacija prikupljala podatke. Fejsbuk nije u stanju da utvrdi tačan broj ljudi koji su možda bili pogođeni na taj način.

Kembridž analitika je u srijedu saopštila da je dobila podatke samo 30 miliona ljudi.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *