Naslovne strane dnevnih novina za 5. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Doprinos redovnim platama i stabilnosti radnih mjesta

Trgovinom domaćih proizvoda doprinosimo da crnogorski građani redovno primaju plate, ali i obezbjeđujemo stabilnost postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Predstavljajući projekat “Kupujmo domaće, koji je Vlada pokrenula u saradnji sa privrednicima, ona je objasnila da ono što kupimo iz uvoza u najvećem broju slučajeva ostane u državi samo kroz PDV, jer su uvozni proizvodi oslobođeni carine. “Važno je da taj novac ide u budžet i da se od njega finansiraju zdravstvo, školstvo, socijalna pomoć, ali i ulaže u kulturu i sport, istakla je Sekulić, gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

IZABRAN NOVI ODBOR DIREKTORA

Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera ostvarila je u prošloj godini izuzetne rezultate poslovanja, koji su u fizičkom i finansijskom obimu prometa imali rekordne pokazatelje u odnosu na 2016. i cijelu prethodnu deceniju, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici akcionara ovog preduzeća.

JOŠ 26 MILIONA IZ ABU DABI FONDA

Realizacija druge tranše kredita Abu Dabi Fonda za razvoj (ADMAS) obezbijediće novu vrijednost i proizvode, povećati konkurentost naše poljoprivredne proizvodnje, omogućiti supstituciju uvoza, povećati izvoz, otvoriti nova radna mjesta i postojeća učiniti kvalitetnijim, smatra potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Dan

U minusu 800 hiljada, a Acu daju 3,8 iliona

Elektroprivreda (EPCG) je prvi put poslije nekoliko godina završila poslovnu godinu sa gubitkom. To se dogodilo u godini kada su predstavnici A2A napustili menadžerske funkcije u kompaniji i prepustili ih predstavnicima države, koja je većinski vlasnik sa 57 odsto akcija. Prema finansijskom iskazu EPCG, to preduzeće je prošlu godinu završilo sa minusom od 800 hiljada eura. To, međutim, nije omelo akcionare da donesu odluku o kupovini Rudnika uglja za 33 miliona.

Kod banaka drže 1,9 miliona, državi duguju duplo više

Željeznička infrastruktura (ŽICG) koja je u većinskom državnom vlasništvu završila je prošlu godinu sa gubitkom od 408,9 hiljada eura, što je za šest puta manje u odnosu na 2016. godinu kada je minus iznosio 2,45 miliona eura. Sa minusom iz 2017. godine, ukupan gubitak preduzeća na dan 31. decembra je iznosio 30,63 miliona eura.

Neto dobit 926 hiljada

Luka Kotor ostvarila je u prošloj godini neto dobit od 926 hiljada eura, što je približno rekordnoj 2016. godini, kada je profit preduzeća, čiji je većinski vlasnik opština Kotor, iznosila 936,3 hiljade. Finansijske iskaze preduzeća odbor direktora je jednoglasno usvojio i donio odluku o sazivanju redovne skupštine akcionara za 18. maj.

Pobjeda

U Bečićima grade 128 apartmana

Podgorička kompanija Premier gradnja i budvanska Status stroj grupa gradiće u Bečićima apartmanski kompleks na urbanističkoj parceli 107.2, blok 107. Kompanije su dobile saglasnost glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića na idejno rješenje objekta, koje je uradila nikšićka firma Arhiline. Investitori su podnijeli zahtjev za davanje saglasnosti 22. februara ove godine.

Povratna karta do Moskve 256 eura

Montenegro erlajnz će, zbog povećanog interesovanja, prema Rusiji saobraćati svojim avionima prema utvrđenom redu letjenja, saopšteno je iz kompanije. Podsjetili su da će, kako je planirano, tokom ljetnje sezone imati povećan broj letova za Moskvu i Sankt Peterburg, a svi letovi će biti iz Tivta. Od 25. marta do 15. aprila ima četiri leta sedmično za Moskvu, a od 16. aprila do 31. maja i od 1. oktobra do 27. oktobra svakodnevno. Od 1. juna do 30. septembra MA će za Moskvu letjeti svakodnevno do tri puta. U prodaji su karte, a povratna košta 256 eura.

Promet 1,4 miliona

romet na Montenegroberzi u martu bioje 1,4 miliona eura i 9,2 odsto je veći u odnosu na prethodni mjesec. Zaključenoje 356 transakcija. – Najveći rast cijene u martu od 91 odsto zabilježile su akcije kompanije Gradina-kvarta Bijelo Polje, čija je prosječna cijena iznosila 1,9 eura. Akcije emitenta Radnik komerc su rekorder u padu od 98 odsto, pa je prosječna cijena bila 0,0567 eura navodi se u Biltenu koji je juče objavila berza. Ne uključujući akcije PIF-ova i obveznice većina prometa je ostvarena trgovinom akcijama Željezničke infrastrukture, Crnogorskog Telekoma, Rudnika uglja, Luke Bar i Jugopetrola.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *