Prodaja pasoša kao sve unosniji posao

Dodajte komentar

Maltežanin Manuel Delia je ogorčen: „To je skriveni ulaz u Evropu koji niko ne nadzire i to je institucionalizovana prevara. U teoriji, trebala bi postojati provjera, trebao bi postojati pažljiv postupak. Ali zakon je potpuno jasan: ako tu dođe terorista, ako dođe kriminalac, vlada ima pravo da mu da pasoš. Tu nema nikakvih problema.”

Posebno Malta je u proteklim godinama uvijek iznova izazivala pažnju s Rusima koje je bolje i ne pitati kako su došli do svojih miliona i koji su odjednom postali Maltežani, piše Deutsche Welle. I zvanični podaci o mjestu prebivališta tih novih građana su i više nego sumnjivi: bloger Manuel Delia je više njih pokušao posjetiti u svojoj novoj domovini, ali izgleda da nikad nisu kod kuće. Nije ni čudo: adrese tih bogatuna su i benzinske stanice ili nedovršene garaže.

Pročitaj još: Kešom do pasoša – U ovim zemljama je moguće kupiti državljanstvo

Evropska komisija izgleda da nije posebno zabrinuta zbog tog problema. Portparol EK, Christian Wigand tek kaže kako se „posmatra” taj postupak izdavanja državljanstva i neograničenih viza.

Wigand tvrdi kako će EK tokom ove godine objaviti i vlastiti izvještaj o takvim „državljanstvima za ulagače”, ali nije jasno hoće li u njemu tek nabrojati članice koji trguju takvim „zlatnim vizama” ili će zatražiti neki postupak zbog toga što se to može protumačiti i pukim podmićivanjem.

Pročitaj još: Šta donosi program ekonomskog državljanstva?

Deila za DW objašnjava kako to izgleda postati Maltežani: „Slete na aerodrom ili dođu na drugi način, tu su jedva pola sata kako bi potpisali potrebne dokumente i dobiju pasoš i već su na putu dalje u Evropu. Nema šanse da mi provjerimo ko su oni, šta rade i zašto im je toliko stalo da kupe evropsko državljanstvo.”

A mušterija ima pa posao ide dobro: Malta nipošto nije jedina u Evropskoj uniji koja to čini: tako je i Cipar jedna od članica EU-a čije „nove građane” često pažljivije provjeravaju izvan te zemlje, nego što to čine u Nikoziji. Na primjer, od prošle godine je Kipranin je posatao i Oleg Deripaska, ruski oligarh kojeg je nedavno bio predmet i američke istrage o povezanosti Donalda Trumpa s Rusijom.

Nije uvijek ni jasno, ko prodaje takva državljanstva. Miklós Ligeti je na čelu pravnog odjela organizacije Transparency International u Mađarskoj i objašnjava kako to funkcioniše u toj zemlji: vize se prodaju „u paketu” sa obveznicama za ulaganje sa kojima je sakupljeno gotovo 240 miliona dolara za otprilike četiri godine dok program nije ipak obustavljen. Ali Ligeti nam objašnjava kako nije bila država ta koja je prodavala te „pakete” i potpuno je nejasno, gdje je otišao taj novac.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *