Evropske berze pale, u fokusu tehnološki sektor

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica su pale, kao i na azijskim tržištima te Wall Streetu, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor jer se ulagači plaše strože regulacije neovlaštenog korištenja podataka s Facebooka.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,7 posto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,65 posto, na 6.954 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 11.876 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 5.076 bodova.

Loše raspoloženje na berzama posljedica je jučerašnjih gubitaka na Wall Streetu, gdje je S&P 500 skliznuo 1,7 posto. Još je više 2,9 posto potonuo Nasdaq indeks, koji je prepun tehnoloških dionica.

Tehnološki je sektor pod pritiskom jer ulagače zabrinjava mogućnost strože regulacije nakon slučaja neovlaštenog korištenja podataka s Facebooka, pa je juče S&P indeks tog sektora izgubio 3,5 posto.

Cijena dionice Facebooka, koja je pod pritiskom od kada se saznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika te društvene mreže bez njihovog pristanka, potonula je juče daljnjih 5 posto.

Od kada je izbio taj skandal, dionica Facebooka pojeftinila je gotovo 18 posto, izgubivši na tržišnoj vrijednosti oko 80 milijardi dolara.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio na gubitku 1,5 posto, izgubivši sve jučerašnje dobitke.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, na 21.031 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *