Ništa od savitljivog smartfona, barem ne u skorije vrijeme

Dodajte komentar

Salman Saed, direktor proizvoda zadužen za tehnologiju ekrana u kompaniji za proizvodnju čipova Qualcomm, rekao je u razgovoru za Tech Radar da savitljivi pametni telefon nećemo vidjeti tako skoro kao što glasine tvrde.

U stvari, mogle bi da prođu godine prije nego što se takav uređaj zaista pojavi na tržištu.

Zašto?

Više je prepreka na tom putu, kaže Saed. Među njima, najveći izazovi su oblikovanje smislenog korisničkog iskustva na više ekrana, i izdržljivost samog uređaja, prenosi Tportal.

Saeed je posebno ukazao na tranzistore u arhitekturi ekrana kao najslabiju kariku. Elektrode koje omogućavaju rad svakog pojedinačnog piksela danas još nisu dovoljno fleksibilne da izdrže česta savijanja. Jednostavnije rečeno, nauka o materijalima jednostavno nije dovoljno napredovala da to omogući.

Ipak, budućnost u kojoj će se pametni telefoni savijati poput novčanika nije neizvjesna. ZTE je već napravio ozbiljan korak u tom smjeru s modelom Axon M. Ipak, Saeed je rekao da je time pokazano da koncept ima mnogo potencijala, ali da na njemu još mnogo treba da se radi.

Prema njegovim riječima, razvojem savitljivih pametnih telefona bave se svi veliki proizvođači pametnih telefona koji već imaju prototipe uređaja u svojim laboratorijima.

Jednom kada stignu, donijeće značajno više novih mogućnosti u odnosu na današnje uređaje jer procesori kao što je Snapdragon 835 mogu da pokreću više ekrana odjednom.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *