Standard Chartered pokreće online bankarsku platformu u Obali Slonovače

Dodajte komentar

Standard Chartered lansirao je u petak svoju prvu afričku online banku u Obali Slonovače, pridruživši se velikuj grupi zajmodavaca koji pokušavaju da uz pomoć novih tehnologija dopru do korisnika na afričkim, podcijenjenim tržištima.

Afrika koja se dugo posmatrala kao tržište u zaostajanju, sada je svjetsko bankarsko tržište broj 2 u smislu rasta i profitabilnosti. Ipak, i dalje postoji samo pet filijala na 100.000 odraslih, što je daleko najniža stopa na svijetu.

U takmičenju za pridobijanje korisnika, banke sve više koriste dobru pokrivenost afričkih teritorija mobilnim mrežama.

Klijenti novotvorene Standard Chartered online banke moći će da otvore račun za manje od 15 minuta, a zatim da koriste aplikaciju na svojim mobilnim uređajima za obavljanje svih svojih bankarskih aktivnosti. Standard Chartered se na ovaj način pridružio konkurentima, među kojima su Lloyds, kenijski zajmodavac CBA M-Shwari i Ecobanka iz Togoa, koji fokusiraju svoje strategije rasta oko digitalnog bankarstva.

Broj Afrikanaca sa bankovnim računima rastao je sa 170 miliona u 2012. na gotovo 300 miliona prošle godine, navodi se u studiji koju je prošli mjesec objavila konsultantska kompanija McKinsey and Company. Očekuje se da će taj broj porasti na 450 miliona u narednih pet godina.

McKinsey-ova anketa pokazala je da gotovo 40 odsto svih afričkih bankarskih klijenata preferira digitalne kanale za transakcije, a više od pola srednje bogatih i bogatih klijenata.

Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *