HSBC UK žene plaća 59% manje od muškaraca, najgori rezultat banke do sada

Dodajte komentar

Zarede zaposlenih žena u HSBC Holdings Plc u Britaniji prošle godine bile su prosječno 59 odsto niže u odnosu na njihove muške kolege, što predstavlja najveći jaz do sada kada je u pitanju razlika u platama žena i muškaraca.

Ovo je takođe najgori rezultat u odnosu na glavne kompanije koje su objavile podatke i tri puta gori rezultat od nacionalnog prosjeka.

Taj jaz će se povećati na 60 odsto ove godine, rečeno je u četvrtak ispred najveće banke Britanije.

Disparitet je veći nego kod banke Barclays Plc, ispred koje je prošlog mjeseca izjavljeno da su žene u ovoj korporativnoj i investicionoj banci zaradile u prosjeku 48 odsto manje nego muškarci.

Prema procjeni Kancelarije za državnu statistiku, nacionalni prosjek razlika u platama muškaraca i žena u Britaniji iznosi oko 18% u korist muškaraca.

Ispred HSBC-a je rečeno da razlika u platama ukazuje na nesrazmjeran broj muškaraca na višim pozicijama. Dok 54 odsto radne snage banke čine upravo žene, samo 23 odsto njih je na rukovodećim pozicijama.

“Svjesni smo da je potrebno više zalaganja kako bismo uspostavili ravnotežu između polova kada s u pitanju zarade”, rečeno je ispred banke.

Sve kompanije sa više od 250 zaposlenih u Velikoj Britaniji moraju objavljivati podatke vezane za rodne razlike u plaćanju svojih zaposlenih, do 4. aprila.
Do 15. marta, samo 2.258, od očekivanih 9.000 kompanija dostavilo je ove podatke koji su objavljeni na vladinoj web adresi.

Među velikim kompanijama, aviokompanija EasyJet, koja je ranije bila rekprder kada je u pitanju jaz u platama između žena i muškaraca, danas je na nivou 51,7 procenata.

Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *