Google, FB, Airbnb, Amazon…da se pripreme za EU porez

Dodajte komentar

Giganti koji u EU ostvaruju značajne prihode od digitalnog poslovanja, poput Gugla i Fejsbuka, mogle bi ubuduće u da plaćaju tri odsto poreza na promet.

Rojters je dobio na uvid predlog Evropske komisije o uvođenju poreza na promet velikim kompanijama čiji godišnji globalni prihodi premašuju 750 miliona eura, a godišnji oporezivi prihodi u EU 50 miliona eura.

Prag za prihode ostvarene u EU podignut je s početno predviđenih 10 miliona eura kako bi se izuzele manje i inovativne kompanije.

Porez bi se naplaćivao na usluge digitalnog oglašavanja, čime bi se zahvatile kompanije koje klijentima dostavljaju podatke korisnika, poput Gugla, i one koje na svojim internet stranicama nude prostor za oglašavanje, poput društvenih mreža, dakle Fejsbuka.

Plaćale bi ga i internet platforme koje nude “usluge posredovanja”, poput Airbnb i Ubera, kao i platforme za digitalnu prodaju, poput Amazona.

Dok je ranija verzija dokumenta u koji je Rojters imao uvid sadržala imena nekoliko kompanija, u novoj verziji imena su izostavljena. B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *