Na crno radi 30 hiljada ljudi

Dodajte komentar

Procjene Ministarstva finansija pokazuju da u sivoj zoni završi 20 i 25 odsto prihoda od PDV-a, dok između 25 i 30 hiljada radnika radi na crno, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

Prihod od PDV-a je za tekuću godinu projektovan na 617,3 miliona eura, što znači da se ne naplati 120 do 150 miliona eura. Radunović je objasnio da je to procjena koju je radilo Ministarstvo finansija u susret unapređenju Poreske uprave, odnosno stvaranju pretpostavki za elektronsku fiskalizaciju svih kasa.

Podsjetimo da je u turizmu po procjeni Ministarstva turizma, u sivoj zoni 30 odsto prihoda, odnosno oko 300 miliona eura. Ministar je kazao da je teško egzaktno procijeniti kolika je ukupna siva ekonomija, ali su rađene procjene po oblastima. Očekuju dobar efekat u smanjenju sive ekonomije nakon unapređenja elektronske fiskalizacije kasa i podsjetio na iskustvo Hrvatske.

“U Hrvatskoj je nakon elektronske fiskalizacije prihod porastao preko 30 odsto prve godine. To se desi samo prve godine, jer kasnije ne može biti toliki rast. Ta prva godina najviše sive ekonomije ubaci u legalne tokove”, objasnio je Radunović.

Komentarišući procjenu da je na sivom tržištu rada 25 do 30 hiljada zaposlenih Radunović je objasnio da bi to moglo da se riješi kroz smanjenje opterećenja zarada.

“Sivo tržište je i kada je zaposleni osiguran na minimalnu cijenu rada, a ostatak do pune plate prima na drugi način. Ubijeđen sam da je rješenje u smanjenju opterećenja na rad, ali to moramo uraditi smisleno i na način da ne napravimo fiskalni uticaj koji bi nas ugrozio. Za onoliko koliko smanjimo opterećenje na rad za toliko treba da povećamo broj poreskih obveznika, odnosno prijavljenih radnika sa sivog tržišta”, rekao je Radunović i objasnio da je to način da posljedice smanjenja opterećenja na zarade ne padnu na teret budžeta nego da se ravnomjerno rasporede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *