ZZZCG prestao da vodi evidenciju za 4.946 nezaposlenih

Dodajte komentar

U januaru ove godine Zavod za zapošljavanje prestao je da vodi evidenciju za 4.946 nezaposlenih, što je u poređenju sa istim mjesecom prošle godine povećanje od 3.242 osobe, saopšteno je iz ZZZCG.

Kako su objasnili, nije riječ ni o kakvom brisanju ljudi iz baze podataka, već se radi o prestanku vođenja evidencije o osobama koje po zakonu, ne treba da budu u evidenciji Zavoda.

”Zavod za zapošljavanje usklađuje evidenciju nezaposlenih sa novim zakonskim rješenjima. Izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju stekli su se uslovi da građani Crne Gore koji nijesu u radnom odnosu, ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu direktno kod Fonda zdravstva, što nije uslovljeno statusom nezaposlenosti. Sređivanje evidencije je zakonska obaveza Zavoda. Upravo zdravstveno osiguranje mnogima je bio povod i motiv prijavljivanja Zavodu. Od aprila prošle godine primjenjuje se izmijenjeni Zakon o zdravstvenom osiguranju’‘, naveli su u saopštenju.

Kako dodaju, tim propisom data je mogućnost Zavodu da uredi evidenciju nezaposlenih, na kojoj treba da ostanu osobe koje imaju potrebu za uslugama nacionalne službe zapošljavanja, odnosno koje aktivno traže zaposlenje.

Objašnjavaju da je sređivanje evidencije proces, koji će potrajati, a krajnji cilj je da u evidenciji ostanu svi oni koji zaista traže posao i koriste servis Zavoda za brži i lakši ulazak na tržište rada.

”Nezaposleno lice, saglasno Zakonu o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, pored prava ima i obaveze i njihovo neispunjavanje je razlog prestanka vođenja u evidenciji. Radi informisanja o mogućnostima i uslovima zaposlenja i posredovanja pri zapošljavanju, nezaposleni je obavezan da se lično javlja na svaki poziv Zavoda, a najmanje jednom u dva mjeseca, odnosno korisnik novčane naknade jednom mjesečno. Shodno istom Zakonu, evidencija o licu koje traži zaposlenje prestaje da se vodi (član 64 ) ukoliko: odbije uključivanje u program aktivne politike zapošljavanja, odbije odgovarajuće zaposlenje, aktivno ne traži posao, nije na raspolaganju za zaposlenje, radi suprotno propisima o radu ( rad na crno)”, objasnili su iz ZZZCG.

Zavod prestaje da vodi evidenciju o visokoškolcima uključenim u Program stručnog osposobljavanja, kroz koji stiču prvo radno iskustvo u nivou obrazovanja.

Za vrijeme programa visokoškolci nijesu na raspolaganju Zavodu, već su angažovani kod poslodavca i ne mogu se smatrati nezaposlenim osobama.

Stručno osposobljavanje visokoškolaca počelo je 15. januara i tokom januara je evidentirano njih 2.066.

”Zavod je u januaru tekuće godine prestao da vodi evidenciju za 228 lica koja su se izjasnila da ne žele aktivno da traže posao, 421 osoba samoinicijativno se odjavila sa evidencije, a 664 lica su zasnovala radni odnos. Zavod je prestao da vodi evidenciju za 1.398 lica, jer se nijesu prijavila područnoj jedinici u zakazano vrijeme, a to nijesu opravdala u propisanom roku. Inače, na evidenciji se ne mogu nalaziti redovni učenici, niti studenti osnovnih studija, jer su u procesu školovanja”, zaključeno je u saopštenju.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *