Raiffeisen Bank International udvostručila dobit

Dodajte komentar

Raiffeisen Bank International (RBI) prošlu godinu završila je s konsolidovanom dobiti od 1,12 milijarde eura, što je i više nego dvostruko više u odnosu na 2016., kada je njena dobit iznosila 520 miliona  eura, saopšteno je u juče uz te banke.

“Vrlo smo zadovoljni prethodnom finansijskom godinom. Ostvarili smo rezultate koji su među najboljima u istoriji naše kompanije, a istovremeno smo uspješno dovršili važne projekte kao što je spajanje s RZB-om”, izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl.

Glavnoj skupštini biće predložena dividenda u iznosu 0,62 eura po dionici, što bi u ukupnom iznosu bilo 204 miliona eura ili 18 posto dobiti.

Neto prihodi od kamata ostali su uglavnom stabilni, uz blagi porast za 11 miliona eura na 3,21 milijardu eura.

Uprkos učincima aprecijacije valute, opšti troškovi poslovanja grupe smanjili su se za 1 posto ili 37 milijuna eura na godišnjem nivou te iznose 3,1 milijardu eura. Odnos troškova i prihoda poboljšao se za 2,1 procenata bodova te iznosi 59,4 posto, što je takođe rezultat višega prihoda od poslovanja.

Neto rezervacije za gubitke od umanjenja vrijednosti smanjene su za ukupno 62 posto ili 471 miliona eura na godišnjem nivou te su iznosile 287 miliona eura. Odnos loših kredita pao je za 3 procenta  na godišnjem nivou te iznosi 5,7 posto, izvijestili su iz te banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *