Naslovne strane dnevnih novina za 8. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Smanjite penzije i plate, ali i poreze

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da je Vlada uradila u prethodnoj godini dosta na unapređenju javnih finansija i da su makroekonomski izgledi države pozitivni, ali da zbog velikog nivoa javnog duga treba nastaviti sa fiskalnom disciplinom.

Za A2A 70 miliona, opet pomažu i MA

Vlada je juče usvojila predlog rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je predviđeno da se obezbijedi 70 miliona eura za otkup akcija koje italijanski partner A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG). Vlada ukupno treba da obezbijedi 250 miliona eura da bi isplatila Italijane i planirano je bilo, shodno ugovoru o put opciji, da se ta suma isplati u sedam godišnjih rata.

Ne preporučuju život sa 2 eura

Iz Instituta za javno zdravlje juče su saopštili da se neopravdano označavaju kao kreatori minimalne korpe hrane u iznosu od 2,06 eura dnevno po osobi. Oni su naveli da je iznos kalorija od 2.211 dnevno za održavanje života postavljeni na osnovu istraživanja Sektora za hranu i ishranu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija a ne Instituta za javno zdravlje.

Dnevne novine

Orlandić: Zakon o CRB zaslužuje temeljnu analizu

Članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet nijesu prihvatili predloge DF-a za zakon o Crnogorskoj razvojnoj banci (CRB), te rezolucije o saobraćaju, elektroenergetskom potencijalu i reindustrijalizaciji koje je juče tom tijelu obrazlagao poslanik Branko Radulović. On je predočio razloge za usvajanje Zakona o CRB, koji bi “pomogao zemlji da izađe iz dugova kroz odgovoran, dinamičan i održivi razvo

MMF traži ekološke poreze i niže plate

Makroekonomski izgledi Crne Gore unaprijeđeni su u prošloj godini, ali je nivo javnog duga i dalje visok pa će Vlada morati da nastavi sa naporima kako bi održala fiskalnu stabilnost, smatraju u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), čiji su eksperti preporučili izvršnoj vlasti uvođenje ekološkog i poreza na potrošnju, te smanjenje opterećenja zarada.

Za industrijski razvoj izdvojen 21 milion eura

Vlada Crne Gore i Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), počeli su juče realizaciju prvog Strateškog programskog okvira (SPO) za inkluzivni i održivi industrijski razvoj naše države u periodu od 2017. do 2021. Budžet od 21 milion eura biće korišten za industrijsku konkurentnost, ruralni razvoj, nove poslove i uvođenje održivih politika i energetskog upravljanja.

Dan

Rebalans zbog EPCG

Vlada je juče na vanrednoj i nenajavljenoj sjednici usvojila rebalans budžeta za 2018. godinu, kojim je povećala planirane izvorne prihode za 57 miliona eura, a rashode za 82 miliona eura. Ukupan iznos budžeta sada iznosi 2,086 milijardi eura, pa shodno tome deficit budžeta iznosi 139,14 miliona eura, odnosno 3,16 odsto procijenjenog BDP-a u 2018. godini, saopštili su iz Vlade. Na sjednici je usvojen i predlog odluke o zaduživanju za ovu godinu.

Ko poštuje zakon ulazi u bazu

Sva preduzeća koja budu predala tačne finansijske izvještaje u zakonskom roku ulaze u bazu za rangiranje za projekat “100 najvećih, kazao je osnivač BI konslatinga Ratko Nikolić. Interesovanje za projekat 100 najvećih je veliko, naveli su nosioci projekta.

Protestovali 550. put ispred Vlade

Bivši radnici i povjerioci “Radoja Dakića okupili su se juče ispred Vlade 550. put po redu. Na taj način, obilježen je još jedan u nizu dana u kojima bivši radnici, njih 1.800, od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže izvršenje sudskih presuda. Predsjednik NVO Udruženja manjinskih akcionara Milan Vukčević kazao je da je toliko vremena prošlo a da nadležne institucije i Vlada još uvijek nisu našle za shodno da odgovore zahtjevima radnika.

Pobjeda

Razvojna banka nije prošla

Skupštinski Odbor za ekonomiju nije podržao prijedlog zakona o formiranju crnogorske razvojne banke, niti rezolucije o uspostavljanju održivog i modernog saobraćajnog sistema, o načinu valorizacije elektroenergetskog potencijala i o reindustrijalizaciji Crne Gore, koje je početkom februara predložio DF.

Ptica prizemljila avion

Jučerašnji letovi Montenegro erlajnza iz Tivta za Moskvu i nazad su realizovani sa kašnjenjem zbog toga što je ptica udarila u krilo aviona prilikom slijetanja u Tivat, saopšteno je iz MA. Zbog toga je let za Moskvu iz Tivta kasnio šest sati, pa je avion poletio u 15.45

Smanjiti doprinose i uvesti ekološki porez

MMF predlaže Vladi da smanji fiskalno opterećenje na zarade, odredi neoporezivi prag, preispita izuzeća od PDV i poreza na dobit preduzeća, uvede ekološke, odnosno poreze na zagađenje, više se oslanja na oporezivanje potrošnje i temeljno radi na smanjenju javnog duga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *