Željeznički prevoz kupuje tri nova voza

1 komentar

Željeznički prevoz (ŽPCG) će ove godine sprovesti tender za nabavku tri nova elektromotorna voza vrijedna 13 miliona eura, naveoje izvršni direktor ove kompanije Predrag Popović.

“Nabavka vozova će se finansirati iz pretpristupnih fondova Evropske unije, dijelom iz kredita KFV banke i uz pomoć Vlade. Vozovi će se koristiti u lokalnom saobraćaju, a isporuka se planira naredne godine”, kazao je Popović Pobjedi.

ŽPCG je 2013. godine kupio tri elektromotorna voza španskog proizvođača CAF-a za 13,05 miliona eura, koji su obezbijeđeni od kredita EBRD.

“ŽPCG dobija sredstva iz budžeta za otplatu ovog kredita, koji se servisira u dva godišnja anuiteta po 600 hiljada eura”, izjavio je Popović. Naveo je da je ŽPCG u prvih devet mjeseci prošle godine imala 816.783 eura gubitka, što objašnjava dijelom i nesaobraćanjem “noćnog voza” iz Beograda tokom većeg dijela prošle godine zbog rekonstrukcije pruge u Srbiji. Gubici po ovom osnovu iznosili su 450.000 eura. Na loš rezultat su uticali i zastoji zbog rekonstrukcije tunela Sozina i na dionici pruge Zeta-Virpazar, usljed pojave previsokog napona na kontaktnoj mreži.

“Sve to imalo je za posljedicu smanjenje prihoda. Imajući u vidu pozitivne efekte iz četvrtog kvartala 2017. godine kao i dobijena sredstva po rebalansu budžeta, za očekivati je bolji poslovni rezultat za prošlu godinu, mada ćemo ostati u zoni negativnog”, izjavio je Popović i njajavio mjere štednje koje se ogledaju u smanjenju broja zaposlenih, primjeni nove organizacione šeme i novog akta o sistematizaciji i kolektivnog ugovora.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *