Spotify izlazi na berzu, iako je imao 1,5 milijardi gubitka prošle godine

Dodajte komentar

Kompanija će početi sa trgovinom na Njujorškoj berzi pod imenom SPOT. Prema izjavama iz kompanije, akcije su kupovane po cijeni od 132.50 dolara u privatnim transakcijama, što daje procjenu da je kompanija vrijedna preko 23 milijardi dolara.

Spotify je tržišni lider u strimingu muzičkih servisa na globalnom nivou, sa 71 milion pretplatnika i više od 159 miliona aktivnih slušaoca na mjesečnom nivou od decembra 2017. godine. Dostupna je u 61 zemlji. Njoj najbliži rival je Apple Music, koji je poprilično iza, sa svojih 36 miliona pretplatnika.

Kompanija je prijavila prihod od 2,37 milijardi dolara u 2015. godini, 3.6 u 2016. godini i 4.99 u 2017. godini sa rastom broja pretplatnika od 46% svake godine.

Kompanija u 2017. godini objavila gubitak od 1.5 milijardi dolara i suočila se sa značajnim izazovim zbog svog poslovnog modela, uključujući rizike zbog promjenljivih i nepredvidivih autorskih prava koje plaća muzičkim kućama, izdavačima i piscima pesama.

„Naša ideja je bila da promijenimo imidž muzičke industrije i da omogućimo bolji način za sve, izvodjače i korisnike, da izvuku korist digitalne transformacije muzičke industrije“, navode iz kompanije. „Spotify je formiran na vjerovanju da je muzika univerzalna i da je streaming jasniji i besprekorniji pristup modelu koji koristi i umjetnicima i muzičkim fanovima“

Spotify-eva javna ponuda akcija neće biti garantovana, što znači da ne postoji zvanična cijena postavljena od pokrovitelja emisije akcija (Goldman Sachs, Morgan Stanley i Allen & Company), već će se cijena utvrditi na Njujorškoj berzi, uparivanjem naloga tražnje i kupovine, bez upisa akcija i dostavljanja cijena u preberzanskom postupku preko knjige naloga.

Ekonomski.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *