Poslovni izgled kao način neverbalne komunikacije

Dodajte komentar

U poslovnom svijetu još uvjek bolje prolaze osobe koje se oblače u skladu sa starim pravilima – klasična, stroga i jasno definisana moda. Međutim, to važi samo za određene poslove. Naravno da ćete oblačenje prilagoditi situaciji i poslu.

Ljudi stiču prvi utisak o vama nakon samo nekoliko sekundi kontakta. Prije nego što bilo šta smisleno možete da kažete ili uradite, utisak o vama je već formiran uglavnom samo na osnovu toga šta ste obukli i kako izgledate, i teško se naknadno mijenja. Koliko god se činilo da je prvi utisak nepromišljen i površan, on je naročito važan u poslovnom svijetu gdje imate malo vremena da se predstavite na najbolji način.

Poslovna odjeća i izgled nisu bitni samo u slučaju razgovora za posao, već i svakog radnog dana, bez obzira da li imate komunikaciju sa strankama. U tom slučaju vi predstavljate kompaniju.

Za uspjeh u poslu prvenstveno su važne vještine, znanja i profesionalne kompetencije koje imate. Međutim, isto tako važan je i utisak koji ostavljate u komunikaciji sa poslovnim partnerima i saradnicima.

Pravila poslovnog odijevanja se mijenjaju, ali ne smijemo zaboraviti na ona osnovna.

Uvjek postoje granice i svako treba da zna šta tačno podrazumijeva pojam casual (neformalno). Odjeća, frizura, šminka i svi detalji moraju biti zaokružena priča jer je sve dio brenda, a brend smo i mi, tako da ostavljamo utisak na ljude koje srijećemo u privatnom ili poslovnom svijetu.

Tokom godina, pravila oblačenja u poslovnom svijetu prilično su se mijenjala. Odevna kombinacija žena četrdesetih godina prošlog vijeka trebala je da bude jednostavna i elegantna, dok je nova karakteristika pedesetih godina, kada je moda krenula u smjeru ekstravagancije, bila i ženstvenost. Povećanjem broja žena u poslovnom svijetu, šezdesetih godina je došlo do prelaza na funkcionalnu poslovnu modu kada su se nosila pastelna odijela u kombinaciji s kaputom. Poslovna moda sedamdesetih godina postaje mirnija, osamdesetih su ženska odijela krojena poput muških, dok su temelj svake poslovne kombinacije devedesetih činile pantalone i sakoi iste boje, suknje do koljena pa čak i džins. Novi milenijum je doveo do izvjesne slobode u poslovnom odijevanju, te je dopušteno da se kombinuju boje, a izgled je postao malo smeliji.

„A girl should be two things: classy and fabulous.“

Glavni cilj svake poslovne žene treba da bude da uvjek odaje utisak kompletne i profesionalne osobe, nezavisno od toga kojim se poslom bavi.

Poslovne žene moraju da znaju da poslovni i lični stil ne treba nikako miješati. Dobra okolnost je ta što ženska odjeća podleže većem broju improvizacija. Za kreativne žene to može biti zanimljivo, a s druge strane dovodi do čestih i velikih grešaka u izboru a samim tim i do pogrešnog utiska u komunikaciji.

Osnova odjevne kombinacije jeste kostim. Najpraktičnija mogućnost kombinovanja je da taj komplet sadrži sako sa suknjom i pantalonama. Takvim odabirom se povećava funkcionalnost, veće su mogućnosti za brojnije i zanimljivije kombinacije. Što se boja tiče na prvo mjesto ide crna, zatim tamno plava i siva. To su tri osnovne boje koje su ujedno najzahvalnije za kombinovanjem sa ostalim bojama.

Osnovni komplet se može obogatiti sakoima i jaknama, suknjama i pantalonama koji moraju da pristaju bojama, materijalima i stilu. Na taj način se dobija niz različitih kombinacija, što znači da istu suknju uz malo mašte možete da nosite cijelu nedjelju.

Pored kostima poslovna žena bi u svom ormanu trebalo da ima haljinu jednostavnog kroja i dezena, koja se može nositi ispod sakoa. Bitno je istaći da garderoba ne smije da bude u prvom planu kao ni ženski atributi. Što više pokazujete, više narušavate svoj autoritet i kompetenciju.

Propisano oblačenje predstavlja set obavezujućih pisanih ili nepisanih pravila kako treba izgledati u određenoj situaciji. U slučaju odsustva zvaničnog propisanog oblačenja, preporučujemo da procijenite kulturu oblačenja u vašoj kompaniji.

Poslovna žena u svom ormaru mora da ima bijelu košulju, blejzer, suknju minimalne dužine 5cm iznad koljena, pantalone i svilene čarape. Osnovni muški odjevni predmeti za poslovno okruženje su košulja, pantalone, sako i, u slučaju određenih pozicija, svilena kravata. Izbjegavajte nošenje džinsa, čak i kada ih pravila propisanog oblačenja izričito ne sankcionišu.

Markirana garderoba odaje utisak blagostanja, ali nije poželjno da dolazite na posao sa prenaglašenim logotipovima. To ne znači da vaša odjeća za posao ne treba da bude izrađena od kvalitetnih materijala ili da bude modernog dizajna, ali u poslovnoj modi je i dalje aktuelno zlatno pravilo – manje je više.

Patike, cipele sa otvorenim prstima ili petom i papuče su nepoželjne u kancelariji. Ako žene nose cipele sa potpeticom, preporučuje se da visina štikle bude od 5 do 7 cm. Muškarci treba da nose cipele u crnoj, braon ili sivoj nijansi.

Džindžer Bur, konsultant za lični imidž, posebno ističe da duboki dekolte odvlači pažnju i da je neprofesionalan u poslovnom okruženju. Žene koje se za posao oblače seksepilno odaju utisak da svojim izgledom žele da nadoknade nesposobnost i nestručnost. Zbog neozbiljnog i nepromišljenog oblačenja često gube šansu za napredak u karijeri.

Što se tiče muške mode, situacija je, naravno, jednostavnija. Odijelo ili samo košulja zavisi od posla i radnog dana. Ličnost ćete izraziti kroz boju košulje i izbor kravate. Tu budite oprezni jer previše agresivna kravata ili kravata s čudnim porukama je simpatična, ali nikako nije profesionalna. Obavezno uvjek izaberite cipele. Patike nisu ni u kom slučaju dobar poslovni odabir.

Muški sako treba da bude zakopčan barem jednim srednjim dugmetom dok muškarac stoji, i otkopčan kada on sjedi.

Promišljeni način oblačenja u poslovnom okruženju šalje poruku da ste shvatili zahtjeve koje vam kompanija upućuje, da ste uložili trud kako bi drugi kreirali poželjnu sliku o vama i da ste zavidno socijalno inteligentni. Sasvim dovoljno razloga da očekujete unapređenje.

Nakon svih ovih pravila propisanog oblačenja, ono što je najbitnije jeste da odaberete odjeću u kojoj ćete se osjećati prijatno. Neka odjeća bude dio vašeg imidža, vaše ličnosti. Međutim, ne zaboravite da vaša kompanija nije modna pista. Neke „otkačene“ kombinacije ipak ostavite za provod sa prijateljima.

„Clothes aren’t going to change the world. The women who wear them will.“

(Profit magazin)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *