“Aston Martin” izlazi na berzu

Dodajte komentar

Podržani dobrim poslovnim rezultatima i pozitivnim iskustvom “Ferrarija” na berzi, britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila “Aston Martin” najavio je uvrštenje svojih akcija tokom ove godine.

“Kao dio naše razvojne strategije, nastavljamo da razmatramo niz strateških opcija za budućnost grupe, uključujući i potencijal za inicijalnu javnu ponudu (IPO) akcija”, kazao je Mark Vilson, finansijski direktor.

Analitičari smatraju kako kompanija čiji su automobili najčuveniji jer ih vozi Džejms Bond u filmovima o agentu 007 ima šta da pokaže investitorima nakon rezultata za prošlu godinu. Prodaja je prošle godine skočila 48 odsto u odnosu na 2016. i dostigla rekordnih 876 miliona funti, odnosno 1,2 milijarde dolara.

“Aston Martin” je prošle godine proizveo i isporučio 5.117 vozila, 58 odsto više nego godinu ranije. O ekskluzivnosti ove marke dovoljno govori podatak da se prosječna cijena vozila kreće oko 151.000 funti.

Sa dobiti prije oporezivanja od 87 miliona dolara “Aston Martin” je prekinuo osmogodišnji post. Preokret poslovanja zasluga je izvršnog direktora Endija Palmera, nekadašnjeg direktora u “Nissanu”, koji je u ikonu britanske automobilske industrije i jednog od rijetkih proizvođača u svijetu koji je ostao samostalan došao prije četiri godine.

Pod njegovim vođstvom osvježena je paleta modela i predstavljen vrlo uspješni model DB11.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *