Svjetska premijera: Audi A6 za 2019. (video)

Dodajte komentar

Njemački proizvođač predstavio je novi A6 nekoliko dana uoči sajma automobila u Ženevi, na kome će publika moći prvi put da vidi ovaj automobil uživo.

Ovom premijerom, Audi je zaokružio obnovu game svojih najluksuznijih limuzina – najprije A8, zatim A7 i sada A6.

Očekivano, novi A6 se stilski nadovezuje na druga dva modela, veći A8 i sportskiji A7, uz određene posebnosti, prije svega nešto drugačije oblikovane farove i užu masku hladnjaka.

Zahvaljujući hromiranoj ukrasnoj lajsni koja spaja stop svijetla, Audi A6 otpozadi podsjeća na A8.

Kupci će moći da biraju između tri različite konfiguracije farova, od kojih je najskuplja HD Matrix LED opcija.

Opciona su i LED stop svijetla koja se sastoje od 9 uspravno postavljenih svjetlosnih segmanata.

Audi navodi da je poboljšao aerodinamiku vozila i da koeficijent otpora vazduha iznosi 0,24.

Osim toga, novi A6 je malo porastao u odnosu na prethodnika, pa dužina iznosi 4.939 mm, širina 1.886 mm, dok je visina 1.457 mm.

Međuosovinsko rastojanje automobila je 2.924 mm.

Dizajn unutrašnjosti je uglavnom prekopiran iz A7. U najskupljim verzijama, na raspolaganju su čak 3 velika digitalna displeja.

Prvi, 12,3-inčni, služi kao instrument tabla, dok se druga dva (10,1 i 8,6 inčni) nalaze jedan ispod drugog na centralnoj konzoli. Veći pripada multimedijalnom sistemu, a manji opslužuje klima uređaj i još neke funkcije u automobilu.

Potpuno nova su i sjedišta, koja imaju opcije grijanja, hlađenja i masaže. Lista doplatnih opcija je dugačka i pored ostalog obuhvata veliki panoramski krovni prozor, Bang & Olufsen premijum audio sistem i sistem za poboljšanje kvaliteta vazduha u kabini, uključujući jonizator i osveživač mirisa koji se ubacuje kroz ventilaciju.

U ponudi su i dva paketa ambijentalog osvjetljenja.

Kupci u Evropi u početku će moći da biraju između dva motora. Benzinsku opciju zastupa turbo-punjeni 3.0 TFSI V6 sa 340 ks (250 kW) i 500 Nm. Motor je standardno povezan sa sedmostepenim S tronic automatskim mjenjačem i sistemom prenosa na sva 4 točka.

Ovako opremljen A6 od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,1 s, prije nego što dostigne maksimalnih, elektronski ograničenih 250 km/h.

Poklonici dizela mogu da računaju na 3.0 V6 TDI koji isporučuje 286 ks (210 kW) i 620 Nm. Dizelaš je uparen sa osmobrzinskim automatikom i, takođe, quattro pogonom na sva 4 točka.

Oba motora rade u kombinaciji sa alternatorom-starterom pokretanim remenom (BAS), koji predstavlja osnovu 48 voltnog električnog sistema.

Ova “mild hybrid” tehnologija omogućava automobilu krstarenje sa ugašenim motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem. To takođe uključuje proširenu start/stop funkciju i funkciju rekuperacije energije.

Kombinovani efekat je dodatno smanjenje potrošnje goriva motora – za oko 0,7 litara na 100 kilometara.

Audi je saopštio da je novi A6 “sportskiji u vožnji od odlazećeg modela” i da ima unaprijeđeno ogibljenje i progresivan sistem upravljanje koji je “direktniji što je volan više zaokrenut”.

Kupcima je na raspolaganju više opcija sistema osanjanja – od bazičnog, sa čeličnim oprugama, pa do najskupljeg, vazdušnog ogibljenja. Moguće ja naručiti i opciono sposrtsko podešeno oslanjanje.

Kao i ostale top limuzine Audija, i novi A6 je opremljen elektronskim sistemima asistencije koji omogućavaju poluautonomnu vožnju.

Tu je i sistem pomoći pri parkiranju, koji praktično sam uparkirava i isparkirava vozilo iz garaže.

Nakon predstavljanja na sajmu u Ženevi, novi Audi A6 će u junu stići u prodajne salone u Njemačkoj, a prodavaće se po cijeni od 58.050 eura, koliko košta osvnovi A6 50 TDI quattro sa pomenutim 3.0 V6 TDI motorom sa 286 “konja”.

B92

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *