Dobit VTB banke više nego udvostručena

Dodajte komentar

Ruska banka VTB izvijestila je da je četvrto prošlogodišnje tromjesečje zaključila s više nego dvostruko većom neto dobiti, uz dvocifren rast prihoda od kamata i takođe dvocifren pad troškova rezervacija.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju VTB je poslovao s neto dobiti od 44,8 milijardi rubalja (650 miliona eura) u odnosu na 17,5 milijardi rubalja koliko je iznosila u istom razdoblju godine ranije, pokazuje poslovni izvještaj objavljen u ponedjeljak.

Neto prihodi od kamata uvećani su 11,4 posto, na 116,5 milijardi rubalja. Značajno su porasli i neto prihodi od naknada i provizija, za 9,3 posto, na 28,3 milijarde rubalja.

Troškovi rezervacija smanjeni su pak 16,7 posto, na 53,7 milijardi rubalja. Udio nenaplativih kredita pao je na kraju prošle godine na 5,7 posto, sa 6,4 posto koliko je iznosio na kraju prošlogodišnjeg septembra i na kraju 2016. godine.

Kreditni plasmani pravnim osobama stagnirali su u cijeloj prošloj godini i iznosili su 7.286,5 milijardi rubalja ali su u četvrtom tromjesečju uvećani za 1,2 posto, ističe se u izvještaju.

Krediti građanima porasli su u 2017. za 14,3 posto ali je njihov rast u posljednjem tromjesečju usporio na samo 2,5 posto, pokazuje izvješće.

U 2017. godini bančina je neto dobit više nego udvostručena, na 120,1 milijardu rubalja, što je po riječima predsjednika uprave i predsjednika izvršnog odbora Andreja Kostina najbolji rezultat u povijesti njezina poslovanja.

“Poboljšali smo naš tržišni udio u rastućem poslovanju s građanima, učvrstili našu strukturu financsiranja i ostvarili snažan rast prihoda od naknada i provizija”, naglasio je Kostin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *