Reforma javne uprave koštaće skoro 12 miliona

Dodajte komentar

Realizacija aktivnosti iz Akcionog plana reforme javne uprave za period 2018 – 2020. godina koštaće gotovo 12 miliona eura, saopštio je Pobjedi državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Goran Jovetić.

Fokus Ministarstva tokom ove godine biće na reorganizaciji državne uprave i primjeni novih zakonskih rješenja u oblastima unapređenja službeničkog sistema državnih službenika i namještenika, efikasnijeg ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, elektronske uprave i lokalne samouprave.

Ciljevi

U tom kontekstu naročito su značajne, kako je u razgovoru za Pobjedu rekao Jovetić, aktivnosti koje se odnose na monitoring primjene Zakona o upravnom postupku, mjerenje zadovoljsta građana pruženim uslugama, povećanje broja elektronskih usluga i uključivanje jedinica lokalnih samouprava na portal e-uprave, kao i primjena novih zakonskih rješenja u službeničkom sistemu. Implementacija ovog plana biće posebno usmjerena na realizaciju najzahtjevnijih aktivnosti koje se odnose na Plan optimizacije zaposlenih u javnom sektoru i izgradnju one stop government sistema, čime će se poboljšati operativnost cjelokupne javne uprave i povećati povjerenje građana u sistem ističe Jovetić.

Kada je riječ o reorganizaciji državne uprave, Jovetić naglašava da će Ministarstvo pripremiti novi zakon o državnoj upravi koji će, kako se očekuje, Vlada utvrditi u drugom kvartalu ove godine.

Strategija javne uprave podijeljena je na sedam ciljeva koji se odnose na organizaciju i odgovornost u sistemu javne uprave, pružanje usluga, službenički sistem i upravljanje ljudskim resursima, razvoj i koordinaciju javnih politika, posebna pitanja sistema lokalne samouprave, strateško upravljanje procesom reforme javne uprave i finansijska održivost. Jovetić objašnjava da su kroz Akcioni plan za predstojeći trogodišnji period detaljno razrađene aktivnosti koje će se sprovoditi u okviru svakog od tih sedam ciljeva.

U međusektorskim konsultacijama u pogledu procjene troškova svake pojedine aktivnosti i podaktivnosti, po principu obračuna samo dodatnih troškova, napravljena je finansijska procjena Akcionog plana u iznosu od 11.935.564 eura. Akcioni plan služi i kao osnova za upravljanje sredstvima obezbijeđenim kroz različite vidove instrumenata međunarodne finansijske podrške, ali i planiranje sredstava u budžetu Crne Gore. Za očekivati je da će se realizacijom aktivnosti iz Akcionog plana stvoriti uslovi za unapređenje postojećeg stepena efikasnosti javne uprave, ali i stvaranja novog potencijala koji će izgraditi temelj za dugoročne rezultate.

Zaštita pojedinaca

“Takođe bih naglasio da će sve aktivnosti, kao i u prethodnom periodu, biti usmjerene i na stvaranje preduslova za povlačenje 15 miliona eura iz sektorske budžetske podrške za reformu javne uprave. Podsjetiću da smo već u prvoj godini mandata novoformiranog ministarstva uspjeli da stvorimo uslove da prva tranša od četiri miliona bude povučena već u prvoj polovini ove godine”, ističe Jovetić.

Za nešto više od godinu, koliko postoji Ministarstvo javne uprave, taj resor je radio na uspostavljanju sistema institucionalne koordinacije reforme javne uprave, a Jovetić naglašava kako je uspostavljanjem novog Savjeta za reformu javne uprave obezbijeđena i politička koordinacija tog procesa.

“U prethodnom periodu bili smo fokusirani na oblast pružanja javnih usluga gdje smo posebno vodili računa o zaštiti pojedinaca u upravnim postupcima i neophodnosti za obezbjeđivanje jednakog pristupa uslugama za sve građane. Značajno smo podigli kvalitet upravnog postupka kroz nova zakonska rješenja u Zakonu o upravnom postupku, a i vodili smo se principom svi kontakti građana i privrede sa javnom upravom treba da budu na jednom mjestu”, kaže Jovetić.

Tome je, dodao je on, posebno doprinijela primjena novog Zakona o upravnom postupku uvođenjem instituta One stop shop (jedinstvenog šaltera za sve), te sprovođenjem upravnih aktivnosti na jednom mjestu.

“U kontinuitetu radimo na unapređenju sistema e-Uprave. Skupština je krajem godine donijela dva sistemska zakona koje je pripremilo Ministarstvo javne uprave. Riječ je o Zakonu o državnim službenicima i namještenicima i Zakonu o lokalnoj samoupravi. Nova zakonska rješenja u funkciji su jačanja profesionalnosti, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti u javnoj upravi, a uvodi se niz novina u oblasti zapošljavanja, skraćuju se i pojednostavljuju procedure zapošljavanja, te unapređuju interne procedure transfera kadrova između i unutar državne uprave, unapređuje sistem nagrađivanja. Poseban naglasak je stavljen na veću profesionalizaciju i odgovornost najviših rukovodećih kadrova”, zaključio je Jovetić.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *