Arhitektura: Most u Švedskoj koji obalu rijeke pretvara u amfiteatar

Dodajte komentar

Kaliks, maleni grad na sjeveru Švedske, tokom 2019. godine dobiće, na mjestu starog, novi most koji će, po svemu sudeći, imati dvostruku funkciju.

Naime, švedska uprava za saobraćaj angažovala je firmu Erik Andersson Architects da napravi idejno rešenje mosta koja je ponudila prilično revolucionaran projekat. Na rješenju se može vidjeti da novi most neće samo zamijeniti postojeće funkcije sadašnje građevine, već će sadržati i dodatne elemente kako bi postao novi prostor za okupljanje stanovništva i tako dao gradu dodatnu vrijednost. Ovaj most zapravo pretvara obalu rijeke u javni amfiteatar!

Predstavljeno idejno rešenje zapravo je veoma jednostavno ali u isto vrijeme i genijalno. Automobili i bicikli bi se kretali na najvišem nivou mosta, dok bi pješaci bili jasno odvojeni na južnoj strani mosta preko kaskadne platforme koja se spušta do nivoa reke, piše ArchDaily.

Stepenasto organizovan javni prostor u svom najvišem dijelu, cijelom dužinom mosta, sadrži natkrivenu stazu koja bi pružala zaklon u slučaju vremenskih nepogoda.

Potporni lukovi

Čitav dizajn i koncept projekta organizovan je oko potpornih lukova mosta koju su izduženi i pružaju pristup pješacima do same rijeke.

“Ideja koja se krije iza projekta mosta je da se stvori jednostavan prelaz preko rijeke ali i topla atmosfera. Takođe smo željeli da omogućimo ljudima da se približe površini vode i uživaju u pogledu, dok u isto vrijeme imaju zaštitu od vremenskih neprilika koje mogu biti oštre u ovom dijelu zemlje.”, kaže Erik Anderson i dodaje: “Most predstavlja hibrid amfiteatra i mosta. Možete ga koristiti kako god želite: da sjedite i gledajte rijeku, da prođete brodom ispod njega ili da ga jednostavno pređete pješke ili biciklom.”

Gradnja.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *