Naslovne strane dnevnih novina za 15. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Glavni problem je loše planiranje tendera

Sveukupni problemi u sistemu javnih nabavki u zemljama Zapadnog Balkana mogu se povezati sa lošim planiranjem i lošom pripremom procesa javnih nabavki. To je zaključak Revizije uspjeha na temu javnih nabavki koja je paralelno sprovedena u šest država Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija) uz podršku Evropskog revizorskog suda i Kancelarije za reviziju Švedske.

Analiziraće niži porez i minimalac

Predsjedništvo Socijalnog savjeta će naredne sedmice formirati radnu grupu koja treba da u roku od mjesec uradi analize inicijativa za povećanje minimalne zarade sa 193 na polovinu prosječne i za uvođenje neoporezivog dijala zarade, odlučio je juče Socijalni savjet.

Kredit 20 miliona, zalažu opremu

Uprava barske kompanije Port of Adria AD, koju predvode menadžeri vlasnika iz turske firme Global Ports, predložili su akcionarima tog preduzeća da na vanrednoj skupštini, zakazanoj za 23. februar, usvoje odluku o odobrenju zaduženja kod Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u iznosu od 20 miliona eura, na period od najmanje sedam godina.

Dnevne novine

KONSOLIDACIJA FINANSIJA MORA OSTATI IMPERATIV

Ostati na kursu implementacije fiskalne strategije u trenutno povoljnom spoljnjem okruženju treba da bude imperativ Vlade Crne Gore, kako bi zemlja bila uspješna, poručio je u intervjuu Dnevnim novinama šef kancelarije Svjetske banke (SB) za Crnu Goru Emanuel Salinas.

LOŠA DRŽAVNA POMOĆ UGROŽAVA KONKURENCIJU

Rasprava o Predlogu zakona o kontroli državne pomoći i o predlozima izmjena i dopuna zakona o zaštiti konkurencije i penzionim i investicionim fondovima završena je juče u Skupštini. Poslanik DPS-a Predrag Sekulić je tokom sjednice kazao da neadekvatna državna pomoć može da ugrozi konkurenciju ili favorizuje određena preduzeća.

Izmjenama zakona do liberalizovanog tržišta

Predstavnici Crne Gore i Turske su u prvoj rundi pregovora ocijenili da će se izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju država, tržište dodatno liberalizovati, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. U prvoj rundi pregovora, kako navode u tom resoru, razgovaralo se i o proširivanju liste koncesija poljoprivrednih proizvoda, kao i o trgovini uslugama.

Dan

Struju kralo 400 potrošača

Tokom 2017. godine električnu energiju neovlašćeno je koristilo preko 400 potrošača, a ukupan iznos po osnovu neovlašćene potrošnje je preko 530 hiljada eura, saopštili su za “Dan iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS). Iznos od 530 hiljada je, kako su kazali, manji u odnosu na 2016. godinu kadaje obračunato oko 630 hiljada. Najviše neovlašćene potrošnje obračunato je u Nikšiću, dok je u 2016. godini to bio slučaj sa Podgoricom.

Poslije štete od 145 miliona mijenjaju zakon

Izmjenama i dopunama zakona kojima se uređuje državna pomoć te dobrovoljni penzioni i investicioni fondovi, Vlada je povećala nadležnosti agencija i komisija u tim oblastima, ali je to uradila prekasno, ocijenili su poslanici opozicije. Izmjenama, koje je Skupština juče usvojila, Vlada će Komisiju za kontrolu državne pomoći (KKDP) premjestiti u Agenciju za zaštitu konkurencije (AZK) i dati joj mnogo veće nadležnosti.

Crna Gora na 99. mjestu

Švajcarska je zemlja u kojoj je finansijska tajna najčvršća, dok je Crna Gora na dnu te ljestvice, odnosno na 99. mjestu od 112 zemalja. “Indeks finansijske tajnosti 2018 sastavila je “Mreža poreske pravde, a ta lista pokazuje ko u svijetu najviše pomaže bogatima da sakriju imovinu i izbjegnu plaćanje poreza.

Pobjeda

Država sa pola milijarde pomogla preduzeća

Državna pomoć je do sada iznosila 470 miliona eura. Novi zakon o državnoj pomoći podrazumijeva kontrolu dosadašnjih rješenja, rekli su poslanici DPS-a u parlamentu. Poslanicio DF-a su tvrdili daje to zapravo bila politička pomoć, daje palo 145 miliona eura državnih garancija i da su sve firme kojimaje odobrena državna pomoć završile u stečaju.

Za mjesec analiza o efektima povećanja minimalca

Socijalni savjet će formirati radnu grupu za izradu predloga na koji način može doći do povećanja minimalne zarade, koja bi trebalo da za mjesec uradi analizu i dobije tačne podatke o broju zaposlenih i efektima na budžet, kazao je Pobjedi šef sektora za međunarodne odnose i ekonomiju u Uniji poslodavaca Mirza Mulešković.

Proširuju listu koncesija za poljoprivredne proizvode

Izmjenama sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Turske i proširivanjem liste koncesija poljoprivrednih proizvoda, tržište će biti dodatno liberalizovano, ocijenjeno je na prvoj rundi pregovora predstavnika dvije države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *