Država sa pola milijarde pomogla preduzeća

Dodajte komentar

Državna pomoć je do sada iznosila 470 miliona eura. Novi zakon o državnoj pomoći podrazumijeva kontrolu dosadašnjih rješenja, rekli su poslanici DPS-a u parlamentu. Poslanici DF-a su tvrdili da je to zapravo bila politička pomoć, da je palo 145 miliona eura državnih garancija i da su sve firme kojima je odobrena državna pomoć završile u stečaju.

RASPRAVA

Skupština je usvojila izmjene zakona o državnoj pomoći, o investicionim fondovima i o zaštiti konkurencije. Zakoni su izglasani glasovima 41 poslanika, dok su poslanici DF-a napustili plenum kad je na red došlo glasanje za zakone. Prethodno su učestvovali u raspravi.

Usvojenim izmjenama zakona, kako je objasnio ministar finansija Darko Radunović, ingerencije Komisije za kontrolu državne pomoći prelaze u nadležnost Agencije za zaštitu konkurencije, a uvode se i kazne za kršenje zakona. Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je kazao da je državna pomoć bila u funkciji političke podrške.

– Mijenjamo zakone za potrebe otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU, a ne za potrebe privrede. Pitanje je da li ćemo izmjenom ovog zakona imati ono što do sada nijesmo imali analizu efekata pomoći i njeno adekvatno korišćenje, kazao je Damjanović.

Branko Radulović (DF) je rekao da je Crnoj Gori neophodna trogodišnja strategija u vezi sa dodjelom državne pomoći. Upozorio je da ne mogu da se daju pare avio-kompaniji, ako to nema smisla.

– Dali smo blizu pola milijarde eura državne pomoći, a efekta nema. Da bi se stanje promijenilo, ministar finansija treba da odlučuje o davanju pomoći i da za to odgovara, kazao je Radulović.

Janko Vučinić (DF) je kazao da je svojevremena dodjela 26 miliona eura državne pomoći željezari najbolja ilustracija kako se to radi.

– Za tu milionsku državnu pomoć svojevremeno je u Turskoj kupljena peć koja i danas radi. Kasnije je željezara ušla u stečaj i ta peć sa čitavom željezarom je prodata za 15 miliona eura takođe kompaniji iz Turske. To je način kako se vodila ekonomija ove države, kazao je Vučinić i optužio bivšeg predsjednika borda ove firme Radomira Vukčevića da je milionsku pomoć stavio u svoj i džep saradnika, a potom podnio ostavku i skrasio se u predstavništvu Željezare u Beogradu.

Predrag Sekulić (DPS) saopštio je da neadekvatna državna pomoć može da ugrozi konkurenciju ili favorizuje određena preduzeća.

– Sve dosadašnje državne pomoći će u narednih godinu proći kroz filter kontrole i ako se utvrdi da nešto nije u skladu sa zakonom, ta pomoć će morati da se vrati, objasnio je Sekulić.

FONDOVI

U raspravi o predlogu zakona o investicionim fondovima Sekulić je kazao da se na taj način usaglašava sa standardima MANIVAL-a o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. On je ocijenio da se uveliko kasni sa ovim izmjenama.

KHOV-u se daje mogućnost da reaguje i prije da se ne nađu neka lica koja ne bi trebalo na mjestima za upravljanje investicionim fondovima, objasnio je Sekulić.

Damjanović je kazao da su fondovi na početku masovne vaučerske privatizacije vrijedili milijardu, a sada ni četiri-pet miliona.

Ostaće nam na kraju zakon bez fondova, kazao je on i ocijenio da se došlo do dna. Branko Radulović je kazao da je u Crnu Goru došlo mnogo prljavog novca.

– Kad bi se ovaj zakon primijenio, mnogo bi ljudi otišlo u zatvor, ocijenio je Radulović i dodao da su mnogi građani izgubili na tržištu kapitala.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *