Naslovne strane dnevnih novina za 10. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Koliko dažbina nije plaćeno za autoput

Ministar finansija Darko Radunović nije dostavio nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću podatke o ukupnoj sumi novca koja se odnosi na oslobađanje od poreskih dažbina u okviru izgradnje autoputa Bar-Boljare. Te informacije Damjanović je tražio 23. januara, a kako je istekao rok od 15 dana za odgovor Radunovića, poslanik je juče uputio novi dopis generalnom sekretaru parlamenta Aleksandru Jovićeviću da, shodno članu 50 Poslovnika parlamenta, preduzme mjere kako bi Ministarstvo finansija dostavilo tražene informacije.

I bolovanje pod lupom poslodavca

Ugovori o radu na određeno moći će da umjesto 24 traju 36 mjeseci, potraživanja po osnovu rada zastarijevaće za četiri godine, maksimalni prekovremeni rad se smanjuje sa 10 na osam časova sedmično, ograničava se preraspodjela radnog vremena, poslodavac će moći da provjerava bolovanje radnika, preciznije se definišu porodiljska i roditeljska odsustva sa posla, neke su od novina konačne verzije predloga novog zakona o radu kojeg će Socijalni savjet razmatrati na sjednici u srijesu 14. februara.

Država i likvidator pojeli pare radnika

Ni nakon što je prošlo skoro 11 godina od kada je nekadašnji Momaričko-tehnički remontni zavod “Sava Kovačević”, popularni Arsenal, prestao sa radom jer ga je Vlada prodala kao plac za gradnju stanova kompaniji Adriatic Marinas, ne nazire se kraj postupka likvidacije te firme koja je egzistirala i poslovala duže od jednog vijeka.

Dnevne novine

Naplata obrade kredita nije nezakonita

Banke koje posluju na crnogorskom tržištu imaju zakonski osnov za naplatu provizije za obradu kredita, a od promjene tržišnih uslova zavisi hoće li finansijske institucije mijenjati politiku tarifa, ocijenio je predsjednik Udruženja banaka (UBCG) Esad Zaimović.

Promet u januaru 4,17 miliona eura

Promet na Montenegroberzi u januaru bio je 4,17 miliona eura, što je 15 odsto manje u odnosu na decembar. U poređenju sa januarom prošle godine promet je veći 44 odsto, a čak 92 odsto ostvareno je na slobodnom tržištu. “Oko 88 odsto prometa, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama Universal Capital banke, Crnogorskog Telekoma, Jugopetrola, Plantaža i Elektroprivrede’, navodi se u biltenu Montenegroberze.

Jedino Kinezi mogu finansirati drugi blok

Poslije samita u Parizu sve međunarodne finansijske institucije donijele su odluku da više ne finansiraju ugalj zbog čega će biti nemoguće obezbijediti finansije za gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Jedini koji će sada pristati da to finansiraju su Kinezi, ali uz uslov da sve bude kinesko, i radnici i tehnologija. U tom slučaju nema više razmišljanja o ničemu crnogorskom, osim lokacije, kazao je u intervjuu Vikend novinama Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ).

Pobjeda

Tvrde da dva puta ne naplaćuju naknadu

Centralna banka nema saznanja daje bilo dvostrukog obračuna troškova obrade kredita, kaZaoje guverner dr Radoje Zugić novinarima nakon sastanka sa direktorima banaka na kojem se raspravljalo o stanju u bankarskom sektoru.

Poslodavci traže uvođenje neoporezivog dijela plate

Sjednica Socijalnog savjeta zakazana je za srijedu a na njoj bi trebalo da se raspravlja o povećanju minimalne zarade sa sadašnjih 193 na 250 eura. Iz Unije poslodavaca, kako su Pobjedi kazali, ovo povećanje minimalca uslovljavaju uvođenjem neoporezivog dijela zarade.Šef sektora za međunarodnu saradnju i projekte Unije poslodavaca Mirza Mulešković našoj redakciji je juče kazao da oni traže uvođenje, odnosno povratak neoporezivog dijela zarade.

Mađari ulažu u turizam i bankarstvo

Mađarska je značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, a zainteresovana je za transfer znanja i intenziviranje poslovne saradnje u oblasti vodoprivrede, saopšteno je na sastanku ambasadora te zemlje Kristijana Poše sa predsjednikom Privredne komore Vlastimirom Golubovićem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *