Vrijednost kriptovaluta za 9. februar 2018.

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) označila je bitcoin kao prijetnju finansijskoj stabilnosti usred zabrana kriptovaluta na globalnom nivou. Yves Mersch, član Izvršnog odbora ECB, opisao je bitcoin kao “spor i skup”pošto je upozorio da ECB dijeli mišljenje sa šefom Banke za međunarodna poravnanja. Šef uprave Banke za međunarodna poravnanja, Agustin Carstens, izjavio je da su kriptovalute “kombinacija mjehura, Poncijeve prevare i ekološke katastrofe.” Mersch je priznao svoje brige oko bitcoin-a, i za Bloomberg je rekao: “U ECB smo u potpunosti u skladu sa Carstens-ovim stavovima i imamo slične brige.”

Govoreći na zvaničnom Forumu monetarnih i finansijskih institucija u Londonu, Mersch je zatražio “globalne odgovore” na situaciju sa kriptovalutama. Rekao je da bitcoin nije dobra zamjena za ono što finansijski svijet već koristi i upozorava da je digitalni novčić “daleko inferiorniji od postojećih opcija plaćanja”. Obrade bitcoin transakcija mogu potrajati i do nekoliko sati. Mersch je rekao: “Sa ovim brzinama, ako ste kupili buket lala bitcoin-om, one će možda uvenuti do trenutka kada je transakcija potvrđena.” Dodao je: “Virtuelne valute nisu novac, niti će biti u doglednoj budućnosti. Ali samo zato što početna euforija i prašina postepeno nestaju, to ne znači da je inovacija nije dobra”, piše Express.

Kako ova situacija utiče na vrijednosti vidimo iz dana u dan pa je tako prekjuče bitcoin otvorio sa 6.338,2 dolara, a juče je njegova vrijednost na otvaranju bila 8.074,8  dolara. Vrijednost bitcoina prema Coindeksu u vrijeme pisanja članka iznosi 8.255,14 dolara.

Sreda je bila važna za sve kriptovalute. Ethereum, koji je i dalje drugi po veličini na tržištu, skočio je 12,62 odsto na cijenu od 810,37 dolara sa tržišnom kapitalizacijom od 79 milijardi dolara. Najbolja kriptovaluta u toku dana bio je ethos, sa porastom od 45,7 posto kako bi dostigao vrijednost od 4,21 dolara i tržišnu kapitalizaciju od 318 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *