Umjeto petlje, grade priključak

Dodajte komentar

Petlja Smokovac je predviđena kao veza autoputa BarBoljare i Jadransko-jonskog autoputa i kao veza autoputa sa magistralnim putem Podgorica-Kolašin. Zato će biti projektovana tako da se omogući fazna izgradnja i u ovoj fazi će se graditi dio petlje, tj. priključak koji vezuje dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo sa magistralnim putem M2, čime će se obezbijediti veza novoizgrađenog dijela autoputa sa postojećim stanjem, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja.

Oni su se juče oglasili “nakon čestih navoda pojedinih medija da se Vlada ponaša kao neodgovoran investitor i pojasnili probleme u vezi sa petljom Smokovac i tunelom Mateševo”, o čemu je Dan pisao u srijedu.

Oni su naveli da je petlja Smokovac sastavni dio dionice Farmaci-Smokovac, koja je definisana kao druga etapa realizacije, a da je početak prioritetne dionice definisan od stacionaže iza petlje Smokovac, tako da petlja nije bila sastavni dio idejnog projekta.

“Kao potencijalno rješenje veze novoizgrađenog dijela autoputa i magistralnog puta M2 razmatralo se i privremeno rješenje na početku same trase, na sličan način kako su se rješavale veze izgrađenih autoputeva na postojeće stanje u zemljama okruženja. Od toga se odustalo jer bi se zbog ograničenog prostora dobilo nebezbjedno rješenje, skromnih elemenata, koje bi predstavljalo tačku na kojoj bi se stvarala potencijalna zagušenja u saobraćaju”, piše u saopštenju Ministarstva saobraćaja postavljenom na njihovom sajtu.

Iz resora na čijem čelu je Osman Nurković naveli su da je projektnim zadatkom za izradu glavnog projekta planirano da se petlja projektuje fazno, što je nesporna obaveza izvođača, kineskog CRBC-a, da bi se kroz prvu fazu omogućilo kvalitetno rješenje priključka na ovu dionicu autoputa, do donošenja finalne odluke o trasi Jadransko-jonskog autoputa i nastavku realizacije autoputa Bar-Boljare kroz dionicu Farmaci-Smokovac.

“Prva faza ne predviđa izgradnju čitave petlje Smokovac, već samo izgradnju priključka na ugovorenu prioritetnu dionicu. Pristup dionici autoputa koja se realizuje od magistralnog puta M2 biće saobraćajnica dužine oko 1,5 kilometara, kao prva faza ukupnog projektnog rješenja petlje Smokovac, koja će ostati konačno rješenje i u kasnijim fazama realizacije autoputa Bar-Boljare kroz naredne dionice”, pojasnili su iz ministarstva.

Saopštili su da se ugovorena cijena od 809,6 miliona eura može korigovati najviše do 10 odsto, što je 80,9 miliona eura, u slučaju potrebe za izvođenjem naknadnih i nepredvidivih radova.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *