Naslovne strane dnevnih novina za 9. februar – Njavažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Aleksić opet traži 254.020?

Apelacioni sud poništio je prvostepenu presudu đonijetu u korist bivše direktorice Solane “Bajo Sekulić” iz Ulcinja Jelene Aleksić kojom joj je dodijeljen iznos od 75.850 eura na ime neisplaćenih zarada (plus pripadajuće kamate) dok je obavljala funkciju izvršnog direktora i sekretara tog društva od 2006. do kraja marta 2011. godine.

Još traže brod za liniju Bar-Bari

Predsjednik Odbora direktora preduzeća Barska plovidba kapetan Ljubomir Kočović Vijestima je kazao da ta barska brodarska kompanija u većinskom državnom vlasništvu još uvijek na tržištu nije pronašla adekvatan feribot koji bi uključila u svoju flotu.

 

Žurić u Monteputu mijenja Bogdanovića

Vlada je razrješila Aleksandra Bogdanović funkcije člana Odbora direktora u državnoj kompaniji Monteput koja upravlja tunelom Sozina, a na njegovo mjesto je postavila Aleksandra Žurića, donedavnog gradonačelnika Bijelog Polja. Bogdanović nije mogao biti član borda Monteputa od kraja decembra prošle godine, kada je izabran za ministra kulture.

Dnevne novine

CBCG: Nerealno očekivati rast kamatnih stopa na štednju

Nije iznenađujuće što su kamatne stope na kredite u Crnoj Gori na istorijskom minimumu, a što se tiče kamatnih stopa na štednju, nerealno je očekivati njihovo povećanje, rečeno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci (CBCG).

Žugić sa direktorima banaka

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić razgovaraće danas sa glavnim izvršnim direktorima banaka koje posluju u Crnoj Gori o stanju u bankarskom sektoru. Sastanak se, kao dio redovne komunikacije između CBCG i poslovnih banaka, organizuje u cilju razmatranja stanja u bankarskom sektoru i diskusije o predlozima za njegovo dalje unapređenje.

Izmjene novog Zakona o turizmu usvojiti po skraćenom postupku

Članovi Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje preporučili su juče Skupštini da u skraćenoj proceduri usvoji izmjene novog Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, koje će omogućiti njegovu potpunu primjenu na turističke rizorte i vile.

Dan

Zbog duga blokiran 51 advokat

Centralna banka (CBCG) blokirala je 51 advokatsku kancelariju zbog ukupnog duga od oko 820.000 eura, pokazuje poslednji spisak blokiranih preduzeća Centralne banke. Najveći dužnik je advokatska kancelarija Aleksaidra Đurišića, koja je u blokadi 125 dana zbog duga od 454.364 eura. Slijedi advokatska kancelarija Dragana Đurasovića sa dugom od 78.167 eura, čiji su računi blokirani više od 11 godina.

Traže polovni brod

“Barska plovidba je kompanija koja je do sada redovno izmirivala svoje obaveze, kako prema zaposlenima, tako i prema domaćim i inopartnerima, kazao je predsjednik odbora direktora te kompanije Ljubo Kočović. On je rekao da su polovinom januara po osnovu kamate na kredit uplatili 474 hiljade dolara. Kredit je uzet od kineske Eksim banke za kupovinu brodova “Bar i “Budva.

Umjeto petlje, grade priključak

Petlja Smokovac je predviđena kao veza autoputa BarBoljare i Jadransko-jonskog autoputa i kao veza autoputa sa magistralnim putem Podgorica-Kolašin. Zato će biti projektovana tako da se omogući fazna izgradnja i u ovoj fazi će se graditi dio petlje, tj. priključak koji vezuje dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo sa magistralnim putem M2, čime će se obezbijediti veza novoizgrađenog dijela autoputa sa postojećim stanjem, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja.

Pobjeda

Potrebno ulaganje 3,4 milijarde

Ministarstvo finansija je juče objavilo Pravce razvoja do 2021. koji predstavlja krovni razvojni dokument. Procijenjena vrijednost investicija je četiri milijarde, od čega je pola milijarde već uloženo. Za realizaciju je potrebno 3,46 milijardi eura, od čega preko 58 odsto iz privatnih izvora, iz kredita 25 odsto, budžeta 13 odsto, iz sredstva EU i 1,77, a od donacija 1,66 odsto ukupno raspoloživih sredstava. Vlada je formirala Koordinacioni tim za praćenje realizacije ovog dokumenta.

Još nema zamjene za Sveca

Još nijesmo pronašli feribot koji po tehničkim karakteristikama i cijeni odgovara potrebama kompanije, saopštioje predsjednik borda Barske plovidbe kapetan Ljubomir Kočović. – Ukoliko ne uspijemo pronaći brod, ove godine ćemo nastojati da obezbijedimo prevoz na liniji Bar Bari u saradnji sa nekim poslovnim partnerom – kazao je Kočović i naglasio da je prirodno da prioritet ima dosadašnji poslovni partner Jadrolinija iz Splita.

Tri partije kod sudije za prekršaje

Agencija za sprečavanje korupcije nadležnim sudovima podnijela je zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv Alternative CG, Srpske stranke i Stranke srpskih radikala zbog nedostavljanja završnog računa i godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Poreskoj upravi, Državnoj revizorskoj instituciji i Agenciji, saopšteno je Pobjedi iz Agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *