Spremna proizvodna verzija prvog letećeg automobila (video)

Dodajte komentar

Holandska firma PAL-V će u na skorašnjem salonu u Ženevi premijerno predstaviti konačnu verziju modela Liberty za kojeg kaže da je prvi leteći auto na svijetu.

Liberty je vozilo s tri točka koje se može transformisati u žirokopter, a za to mu treba najviše 10 minuta. Od trenutno poznatih tehnikalija tu je podatak od dva Rotax motora, dok će sve ostalo biti razjašnjeno na premijeri.

Na službenim stranicama stoje još uvijek podaci od prije godinu dana, a koji kažu da na putu ubrza do 100 km/h u devet sekundi i postiže 160 km/h. Auto ima pogonski motor snage 75 kW/102 KS, te još jedan duplo snažniji za let, prenosi Index.

Ako želite da krenete na rastvaranje rotora, valja pričekati par minuta, a potom i ručno rastvoriti lopatice rotora i elise prednjeg propelera. Klasična krila nisu potrebna već uzgon generišu krila rotora, a za uzlijetanje i slijetanje je potrebno malo ravnice. Liberty s jednim punjenjem rezervoara može letjeti oko 400 km pri punom opterećenju s dva putnika i do 20 kg prtljage u kabini. Ukoliko letite sami doseg je oko 500 km. U oba slučaja maksimalna brzina je deklarisana na 180 km/h.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *