Naslovne strane dnevnih novina za 6. februar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Legalizaciju traži 1,3% nelegalnih

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nelegalnih objekata je 15. jul 2018. godine i neće biti produžavan. Ovaj rok je prekluzivan, što znači da istekom roka ne postoji mogućnost legalizacije, navedeno je Vijestima iz Ministarstva održivog razvoja na pitanje da li su zadovoljni dosadašnjim interesovanjem građana i da li će rok biti produžen.

Penzije su od 125 pa do 1.141 euro

Učešće novca iz opštih prihoda državnog budžeta kojima su finansirani izdaci po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja tokom prošle godine smanjeno je u poređenju sa 2016. godinom, za 5,72 odsto, kazao je u razgovoru za Vijesti, direktor Fonda PIO Dušan Perović.

Građani će lakše naći posao u državama EU

Crna Gora je odradila veliki dio posla u oblasti slobode kretanja radnika, a ulazak u Evropsku uniju će omogućiti njenim građanima da se zaposle u državama EU, poručeno je na javnoj debati “Crna Gora i EU: Sloboda kretanja radnika”.

Dnevne novine

Rast BDP-a biće tri odsto

Crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini bi trebalo da ostvari realni rast od tri odsto na bazi makroekonomskog modela, projekcija je Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP).

Krivična prijava zbog upisa imovine Vunka

Predstavnici Udruženja za vraćanje i zaštitu privatne svojine podnijeli su nadležnom tužiocu krivičnu prijavu protiv nadležnih u bjelopoljskoj filijali Uprave za nekretnine zbog, kako tvrde, nezakonitog upisa imovine bivšeg vunarskog kombinata Vunka. Oni sumnjaju da su službenici bjelopoljske Uprave zloupotrijebili položaj i pribavili korist drugom licu veću od dva miliona eura.

Država će u 2018. vratiti 179,7 miliona

Država će tokom ove godine otplatiti oko 179,7 miliona eura duga, od kojeg se većina odnosi na izmirenje obaveza prema nerezidentima, rečeno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija.

Dan

Pejović gradi zgradu u Centru Podgorice

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović namjerava da pravi stambeno-poslovni objekat u centru Podgorice, tačnije u Ulici Stanka Dragojevića nedaleko od Crnogorskog narodnog pozorišta. On je za izgradnju stambeno-poslovne zgrade već dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje. Objekat je planiran na katastarskoj parceli 3858 KO Podgorica 2, u zahvatu urbanističkog projekta “Nova varoš Blok E.

Niža stopa rasta zbog PDV-a

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore bi u ovoj godini trebalo da ostvari rast od tri odsto, pokazuju projekcije Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP). Nešto niža stopa rasta BDP-a u ovoj godini u odnosu na 2017. će biti posledica nešto nižeg doprinosa državne potrošnje, koja će ostvariti negativnu stopu, ali i potrošnje stanovništva, koja će rasti, ali po nižoj stopi u odnosu na prošlu piše u saopštenju ISSP-a.

Primjenjivaće najviše standarde

Erste banka uspostavila je sistem upravljanja zaštitom životne sredine u skladu sa međunarodno priznatim standardom ISO 14001:2015. – Sertifikat se odnosi na upravnu zgradu Erste banke u Podgorici i svih njenih 17 filijala. Uspostavljanje i primjena sistema upravljanja zaštitom životne sredine za cilj ima usaglašavanje sa standardima koji su iznad zahtjeva aktuelnih propisa u toj oblasti saopštili su iz banke.

Pobjeda

Poslije decenije 18 miliona suficita

Prvi put nakon decenije budžetje lani ostvario suficit, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija. -Suficit tekućeg budžeta iznosi 17,9 miliona eura ili 0,43 odsto BDP-a. On je rezultat primjene mjera fiskalne konsolidacije i povećane ekonomske aktivnosti, koja je uticala na rast prihoda za 78,9 miliona u odnosu na 2016 objasnili su iz Ministarstva.

Plaže izdaju na pet godina

Novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata predviđeno je donošenje petogodišnjeg programa postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra, pa će se krajem ove i početkom iduće godine sprovesti tenderi za davanje u zakup kupališta na pet godina kazali su Pobjedi iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Utvrdiće stvarno stanje finansija

Obračunsko računovodstvo, koje će zamijeniti sadašnje gotovinsko, za kojije akcioni plan u završnoj fazi, promijeniće mnoge parametre u javnim finansijama, alije u ovom momentu rano za procjenu kolika bi odstupanja bila, kazali su Pobjedi iz Instituta računovođa i revizora, Ministarstva finansija, a isto misle i analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *