Irska previše zavisi od poreza na dobit multinacionalnih kompanija

Dodajte komentar

Porez na dobit – koji u Irskoj dostiže 12,5 odsto – sada čini 16 odsto svih poreskih prihoda. Međutim, radi se u suštini o prilično nestabilnom izvoru prihoda s obzirom na zavisnost irske ekonomije od multinacionalnih kompanija. Osim toga, 10 najvećih kompanija u zemlji uplaćuje tri milijarde eura poreza, odnosno 36,6 odsto od ukupnog prošlogodišnjeg prihoda po toj osnovi ili šest odsto svih poreskih prihoda. Podaci o skoku poreskih prihoda ukazuje na veću profitabilnost kompanija, ali i na transfer imovine multinacionalnih kompanija u Irskoj kako bi se iskoristile prednosti niskih poreskih davanja, navodi “Poslovni dnevnik”.

Stručnjaci smatraju da zbog toga irska ekonomija postaje ranjiva, što najbolje oslikava najava “Facebooka”. Najveća društvena mreža u decembru je objavila da će prekinuti s praksom knjiženja prihoda s inostranih tržišta kroz irsku podružnicu kako bi uštedjela na porezu. To je podstaklo pitanja hoće li ovakvu praksu uskoro slijediti i ostale kompanije prisutne u Irskoj. Ne treba zaboraviti da je nedavna poreska reforma američke administracije upravo ciljala na povratak prihoda, koje kompanije u SAD-u ostvaruju u inostranstvu. “Ako digitalne kompanije počnu uplaćivati više poreza u zemljama gdje ostvaruju prihode od oglašavanja, to će značiti manje prihode za irski budžet”, smatra Conall Mac Coille, ekonomski analitičar brokerske kuće Davy.

Da rizik postoji, priznalo je i ministarstvo finansija u nedavnom biltenu.

“Zavisno od izvora, sigurno je moguće zamisliti scenario u kojem šok u bazi poreza na dobit poduzeća utiče na ostale poreske prihode, slično kao što je slom nekretninskog tržišta 2008. godine uticao na gotovo sve poreske kategorije”, stoji u nedavnom izvještaju.

Ministar finansija Pascal Donohoe izjavio je kako će irski poreski sistem “ostati konkurentan čak i u kontekstu reforme u SAD”. Dodao je kako vlada u Dublinu očekuje da prihodi od poreza na dobit ostanu održivi najmanje do 2020. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *