Procjena vrijednosti akcija rudnika do sredine februara

Dodajte komentar

Procjena vrijednosti akcija italijanske kompanije A2A i biznismena Aca Đukanovića u Rudniku ugjja trebalo bi da bude zavšena do sredine februara, saopštio je juče predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Đoko Krivokapić.

On je na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara, na kojoj je odobren petogodišnji ugovor o isporuci uglja između Rudnika uglja i Termoelektrane Pljevlja, kazao da je postupak u završnoj fazi.

“Mi ćemo vrlo brzo te aktivnosti zavšiti, čini mi se da su one u završnoj fazi. Negdje smo željeli predlažući cijenu napraviti tok aktivnosti koje bi nam donijele odgovarajuće pozicioniranje na berzi”, naveo je Krivokapić, dodajući da će kad dobiju procjenu sazvati vanrednu sjednicu Skupštine akcionara.

Ušteda pet miliona

Govoreći o ugovoru o isporuci uglja, Krivokapić je naveo da ne vidi ništa sporno u odluci da on bude potpisan na pet godina, iako postoji mogućnost da EPCG postane većinski vlasnik Rudnika.

Dio manjinskih akcionara, sa druge strane, tvrdio je da potpisivanje tog ugovora ide u prilog Italijanima i Đukanoviću, kao većinskim vlasnicima pljevaljskog rudnika.

Ugovorom je predviđeno da EPCG tonu uglja plaća 24 eura tokom ove godine, a da se, u slučaju pomjeranja na berzi električne energije, cijena tog energenta u narednim godinama naknadno dogovara.

“Godišnja ušteda po ovoj cijeni i ovom ugovoru za EPCG je oko milion eura, za pet godina to bi bilo oko pet miliona. Smatram da je ugovor koristan, da su značajni finansijski efekti za EPCG i da je u interesu svakog akcionara da se zaključuju ugovori koji imaju takve finansijske efekte kao što je ušteda od pet miliona za pet godina”, kazao je direktor Direkcije za pravne poslove EPCG Željko Ćorić, ocjenjujući da se radi o najboljem ugovoru koji je do sada EPCG imala sa Rudnikom uglja.

On je istakao da je od 2010. do prošle godine cijena uglja bila 25,65 eura, te da je prvi put umanjena 2017. na 25,20 eura.

“Prosječna cijena u 2017. bila je oko 24,25 eura. Novi ugovor sadrži cijenu od 24 eura po toni, što znači da EPCG na ovaj način cijenu vezuje za toplotu, za ono što je bitno za samu proizvodnju električne energije, a ne za količinu. Godišnje će se isporučivati 1.400.000 tona uglja ili mjesečno oko 117.000 tona, izuzev u periodu planirane ekološke rekonstrukcije Termoelektrane”, naveo je Ćorić.

Ne dižu cijenu

Manjinski akcionar Dejan Mijović smatra da je ugovor dvostruko štetan za EPCG, te da se njime samo žele zaštititi interesi kompanije A2A i Aca Đukanovića, koji su ponudili akcije po cijeni od 6,5 eura po dionici. Mijović tvrdi i da je bilo neophodno da se predstavnici EPCG i Vlade uvjere u kakvom je stanju Rudnik, a upitnim je ocijenio i to što je reviziju poslovanja dviju kompanija radila ista revizorska kuća.

“Zašto se predlaže ugovor na pet godina, kad je zakonska obaveza godinu dana? Zašto time povećavate cijenu akcija A2A i Aca Đukanovića? Zbog čega Vlada ne oduzme koncesije, kada na to ima pravo? Da li sve ovo Vlada radi u sopstvenom interesu, u interesu EPCG ili A2A i Aca Đukanovića”, pitao je Mijović.

Njegove konstatacije odbacio je izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, naglašavajući da ugovorom nije moguće povećavati cijena akcija.

“Ugovor je vođen isključivo interesima EPCG, polazeći od činjenice da se njime obezbjeđuje kontinuitet poslovanja Termoelektrane, pod uslovima koji su daleko najbolji i povoljniji nego ikada. Ova cijena je niža u odnosu na prošlogodišnju, niža je i od posljednje regulisane cijene koju su plaćali građani kroz račune za električnu energiju”, naveo je Noveljić, dodajući da je ugovor rezultat kompromisa.

Manjinski akcionar Vasilije Miličković istakao je da je pogrešno potpisati ugovor na pet godina, te da je greška i odvajanje Rudnika od EPCG jer bi cijena uglja bila mnogo niža da posluju kao jedan sistem.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *