Mladi milioner razočaran bitcoinom stvara novu kriptovalutu

Dodajte komentar

Uspon kriptovaluta neke je ljude učinio multimilionerima gotovo preko noći, a većina je tih novopečenih milionera još na fakultetu ili je od njega odustalo upravo zbog novca, piše Zimo.hr

Jedan od takvih kripto-bogataša je i 19-godišnji Erik Finman koji je upravo zahvaljujući divljanju cijene bitcoina postao milioner. No, za razliku od većine drugih kripto-bogataša, koji čekaju pravi trenutak da unovče svoje bitcoine i uživaju u “čvrstim” valutama, Finman ima posebnu misiju. Tokom prošle godine, Finman se razočarao u svijet kriptovaluta te smatra kako originalna ideja blockchaina i kriptovaluta više ne postoji već su ju nadjačale prevare i politika oko toga može li bitcoin zamijeniti tradicionalni novac. Stoga je odlučio to da promijeni pa putuje širom svijeta i okuplja druge istomišljenike, većinom bitcoin milionere, kako bi pokrenuli novu kriptovalutu koja bi riješila, po njegovom mišljenju, najveće probleme kriptovaluta.

“Razočaran sam stanjem kriptovaluta. Cijeli boom je donio i mnogo prevara i prljavih dogovora. A bitcoin zajednica, generalno, je previše usmjerena na vlastite interese da bi modernizovala tehnologiju koja leži iza svega”, kaže Finman.

Za njega je veliko tržište kriptovaluta korumpirano, što je, po njegovom mišljenju, dovelo do toga da većina kriptovalute smatra vrijednošću poput zlata, a ne potencijalnom zamjenom za novac.

“Upravo gledamo prvu generaciju kriptovaluta kako živi i, vjerovatno, umire”, smatra Finman.

Zato okuplja istomišljenike, koje naziva “bitcoin kitovima”, koji su spremni uložiti u stvaranje nove kriptovalute koje bi bila sve što bitcoin nije – manje kolebanje na tržištu te jeftiniju i bržu transakciju.

Nova kriptovaluta bitće jednostavnija za korištenje prosječnom korisniku, ističe Finman.

To ne znači nužno da će njegova ekipa biti ta koja će osmisliti i svijetu predstaviti novu i bolju kriptovalutu. Već da će potreba za takvim rješenjem biti toliko velika, da korisnici neće imati ništa protiv zaboraviti na stare načine i kriptovalute.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *