Gel: Tužan sam što su moje riječi pogrešno protumačene

Dodajte komentar

Arhitekta Jan Gel, čiji je razgovor juče objavljen na portalu Vijesti, kazao je da je “veoma tužan zbog pogrešnog tumačenja” njegovih riječi i rekao da ima puno povjerenje u razvoj Glavnog grada.

“Moram da naglasim da su moji sastanci sa čelnicima Glavnog grada i državnim zvaničnicima bili veoma produktivni i da se veoma radujem da vidim Podgoricu koja će u budućnosti ići u pravom pravcu,” kazao je Gel, ističući vjeru u rad nadležnih institucija i napredak Glavnog grada.

Izvršni direktor beogradskog  PALGO centra, organizacije koja sarađuje sa arhitektom Janom Gelom i koja je organizovala njegovu posjetu Podgorici, Dušan Damjanović, takođe je kazao da je razgovor sa Gelom koji je juče objavljen na portalu “Vijesti” “grubo zloupotrebljen i netačno interpretiran.”

“U  tekstu, novinarka Vašeg lista navodi da je prof. Gel dao komentar na projekat izgradnje stambenog bloka “Kasarna Morača” što nije istina iz jednostavnog razloga što profesoru pomenuti projekat nije ni u kom obliku predočen. Tokom posjete arhitektonskom birou INGinvest, arh. Veselin Bato Radulović upoznao je profesora Jana Gela sa idejnim rješenjem uređenja obale Morače i njenim pretvaranjem u parkovsku i rekreativnu zonu, na šta je profesor Jan Gel dao savet da se koriste nešto jeftiniji materijali uz saradnju sa pejzažnim arhitektama koji bi obogatili projekat. Ovaj razgovor, kao i razgovor sa ministrom Pavlom Radulovićem protekao je, u prisustvu predstavnika Grada Podgorice, u izuzetno pozitivnoj atmosferi što je suprotno navodima Vaše novinarke da je profesoru Janu Gelu bilo održano jednočasovno predavanje od strane ministra. Naknadnim monitoringom utvrdili smo da vaši novinari nijesu pratili posjetu profesora Podgorici niti izvještavali sa predavanja i promocije knjige, pa su nam motivi da objavite ove neistine dodatno zbunjujući”, rekao je Damjanović.

On je kazao da je misija profesora Jana Gela bila iniciranje saradnje kroz izuzetno prijateljske razgovore o mogućim modalitetima buduće kooperacije u unapređenju Grada Podgorice “o kome je profesor pozitivno govorio i javno izrekao pohvale.”

Iz Glavnog grada navode da je “propao očigledan pokušaj da se svjetsko ime u urbanizmu, arhitekta i vizionar Jan Gel zloupotrijebi u svrhe politikantskih namjera, kroz plasiranje neistinitih informacija na sajtu Vijesti, kao i u štampanom izdanju, u formi intervjua sa danskim arhitetkom.”

“Sada je očigledno da se ne zazire ni od fabrikovanja izjava i plasiranja netačnih citata, kako bi se podržale određene političke strukture i njihovi stavovi. Kada se jednom svjetskom autoritetu kao što je Jan Gel podmeću lažne izjave i neistinite informacije koje, kako se pokazalo, Gel ne samo da nije rekao, nego nijesu ni blizu onoga što je njegovo viđenje Podgorice, to je najbolji pokazatelj nedostatka pravih argumenata u kritikama,” navode iz Glavnog grada.

Demokratija, kako su kazali, podrazumijeva sve slobode, posebno one koje se odnose na slobodu štampe, ali takođe obuhvata i zaštitu od zloupotreba onih koji imaju medije i mogućnost da kreiraju javno mnjenje.

“Mi kao gradska uprava po prirodi stvari, trpimo kritiku i kada je opravdana ali i kada nije. Nažalost, najnovi slučaj fabrikovanja izjava svjetskog autoriteta kakav je Jan Gel, pokazuje da nema granica u podmetanju kako bi se, makar i na taj način, podržali stavovi određenih političkih pokreta. Nije prvi put da se šire neistine a da se druga strana i ne konsultuje i da, čak i kada se reagovanja pošalju, zauzmu mnogo manje mjesta i pažnje od originalnog teksta. Zloupotreba i gruba povreda istine i onoga što bi trebalo da bude cilj svih nas a to je Podgorica po mjeri građanina, dovela su do toga da profesor Gel, po prvi put otkako se bavi ovim poslom, dolazi u situaciju da iz Kopenhagena reaguje na navode i pogrešne interpretacije. Dakle, očigledno je da je Gelovo poimanje slobode medija daleko od onoga što pojedini domaći novinari primjenjuju kao standard u izvještavanju a to su, kako kažu iz Gelovog tima „grube zloupotrebe i netačne informacije“,” rekli su iz Glavnog grada.

Posjeta svjetski poznatog autoriteta u planiranju kakav je Jan Gel, dodaju iz gradske uprave, je organizovana kako bi dao svoj doprinos ispunjenju ciljeva lokalne uprave, a to su građanin na prvom mjestu i Podgorica po mjeri svih građana, a ne za pogrešne interpretacije u dnevno-političke svrhe.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *