Đikanović: Odluke o pokriću gubitka Elektroprivrede donijete u skladu sa Zakonom

1 komentar

Odluke o pokriću gubitaka i smanjenju kapitala Elektroprivrede, koje su donijete krajem prethodne godine, zasnovane su na propisima i međunarodnim standardima i u potpunosti su u skladu su sa zakonom u Crnoj Gori – kazao je za Portal Analitika, Zoran Đikanović predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti.

Đikanović je za naš portal kazao da se na ovoj Skupštini akcionara nije glasalo o raspodjeli dobiti nego se glasalo o pokriću gubitka.

”Način pokrivanja gubitka i izvori za pokrivanje istog su u potpunosti u skladu sa propisima. Odluke koje je Elektroprivreda donijela prije malo više od godinu dana su bile sa potpuno drugačijim načinom pokrića gubitka i drugačijim izvorima pokrića gubitka i zbog toga Komisija te odluke nije registrovala, odnosno nije dala saglasnost na njih. U postupku, pred sudovima i pred drugim organima te odluke su potvrđeno pogrešne i Elektroprivreda ih je poništila”, kazao je Đikanović.

Kako dodaje predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti, nakon poništenja donijeta je nova odluka da se pokrije gubitak na teret kapitala i ta odluka je u skladu sa Zakonom u Crnoj Gori.

”Prethodne odluke su išle da se pokrije iz rezervi, izvor je bio pogrešan i način sprovođenja je bio pogrešan što su pokazali i međunarodni standardi kao i konsultacije sa revizorom i institutom sertifikovanih računovođa. Te odluke su akcionari Elektroprivrede poništili i odustali od njih, formalno i javno na Skupštini. Sazvana je nova Skupština u redovnoj proceduri, transparetno su objavljene odluke o kojima će da se glasa, dat je dovoljan broj dana svim akcionarima da se upoznaju sa odlukama i zauzmu stav da li će glasati ili ne. Tako da je Skupština sazvana, održana i sprovedena zakonito i donijete odluke su u potpunosti u skladu sa Zakonom”, zaključio je Đikanović.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe kakav dobar vic. Djikanovic, “ubica trzista kapitala” (zasluzeni epitet-citat iz Monitora) govoriu o zakonu kao da je uopste shvatio sta se stvarno moralo desiti unutar kompanije a da se nerpavilne strateske odluke donijete od neoliberala 2000 godine morale kroz najvaznije preduzece sistema isprave.

    Konacno su CG neoliberali prihvatili odgovornost (ta odgovornost tamo pripada) i postupili kako se trebalo jos 2000-e a kada se po nalogu neoliberala unijelo smece u finansijske knjige preduzeca, odnosno statute kompanija, koje su bile predmetom privatizacije.

    Ova odluka je i u ranijoj izvedbi Italijana bila u cjelosti u saglasnosti sa IAS/IFRS okvirom, ali se cekalo da se Poreska uvede unutar resornog ministarstva a kako se ne bi formalno moglo osporiti ko je neposredni a ko posredni akcionar, i slijedeci IFRIC 19.

    Konacno je Institut sertifikovanih racunovodja pravilno cutao, a kad je dao tumacenje oko revalorizacionih rezervi, posto je odgovornost na drugoj strani a bili su pod pritiskom da preuzmu odgovornost kako nbi se sacuvale ubice CG odrzive ekonomije, a ne samo trzista kapitala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *