Sastanak Guvernera CBCG i šefa Kancelarije EBRD u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore, dr Radoje Žugić, sastao se sa danas u Podgorici sa šefom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Japom Sprejom /Jaap Sprey/.

Guverner Žugić je upoznao Spreja sa stanjem u bankarskom sektoru, čiji su svi parametri poslovanja unaprijeđeni u prethodnoj godini, kao i sam sistem u dijelu većeg nivoa stabilnosti i sigurnosti. Guverner je istakao da će tokom tekuće godine, kroz svoje brojne aktivnosti, kako na polju usklađivanja regulatornog okvira sa najboljim standardima i praksama evropskog centralnog bankarstva, tako i kroz snaženje svojih supervizorskih i institucionalnih kapaciteta, CBCG nastaviti da daje punu podršku ciljevima i mjerama fiskalne konsolidacije koje su već zaživjele i daju svoje prve očekivane rezultate.

“Guverner CBCG je istakao da je, i pored uočenih ranjivosti u sistemu koje su u prethodnom periodu tretirane i evidentno smanjene, crnogorska ekonomija perspektivna i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, kroz svoje inicijative i projekte, EBRD dati podršku daljem jačanju konkurentnosti crnogorske ekonomije, odnosno doprinijeti valorizaciji njenih brojnih resursa”, navode iz CBCG.

Sprej je čestitao Guverneru i CBCG na doprinosu koji je Centralna banka dala preduzimajući  sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti u cilju jačanja povjerenja u ukupan finansijski sistem, što će, kako je rekao, zasigurno doprinijeti dodatnom rastu povjerenja međunarodnih finansijskih institucija i stranih investitora u Crnu Goru.

EBRD je najveći finansijski investitor u Crnoj Gori i od 1991. godine je uložila više od 530 miliona EUR u oko 50 projekata. Aktuelni portfolio za našu zemlju iznosi oko 350 miliona EUR.

EBRD je usredsređena na jačanje konkurentnosti privatnog sektora u Crnoj Gori, uključujući sektor turizma, dalje integriranje privrede u region kroz bolje puteve i energetske mreže, kao i promociju zelene ekonomije kroz razvoj održive energije i efikasnosti resursa. Trenutna strategija EBRD-a za Crnu Goru takođe ukazuje na značaj pristupa finansiranju za biznis, uključujući mala i srednja preduzeća i EBRD je spreman da proširi svoju saradnju sa lokalnim bankarskim sektorom putem namjenskih i ciljanih kreditnih linija”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *