Centralna banka: Inflacija neće prekoračiti tri procenta

Dodajte komentar

U ovoj godini ne treba očekivati zabrinjavajuće inflatorne tendencije, jer će se sa vjerovatnoćom od 90 odsto inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena kretati od 1,3 do 3,6 odsto, zavisno od mjeseca do mjeseca, odnosno 2,5 odsto prosječno – kazali su Pobjedi iz Centralne banke, komentarišući sve češće tvrdnje u javnosti da postoji opasnost da inflacija preskoči granicu od tri odsto.

Oni su objasnili da „modelska projekcija inflacije CBCG od 2,5 odsto obuhvata i inflatorne efekte mjera fiskalne konsolidacije – povećanja akciza i PDV-a, kao i rasta cijena električne energije.

Podsjetimo da je inflacija u novembru 2017. mjerena potrošačkim cijenama iznosila 2,4 odsto, a mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena tri procenta. Mnogi, međutim, ne misle kao u CBCG. Jedan od njih je i dr Božidar Mihailović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta i predsjednik Komisije za doktorske studije, koji je nedavno u intervjuu Pobjedi ocijenio da je inflacija potencijalni problem u Crnoj Gori. On je upozorio da bi inflacija od pet odsto izazvala velike probleme.

Niska baza

Tragom ovih upozorenja, u CBCG objašnjavaju da je rast inflacije tokom 2017. rezultat efekata niske baze iz prethodne, deflatorne godine – povećanja cijena nafte na međunarodnom tržištu, nakon dvanaestogodišnjeg minimuma zabilježenog u prethodnoj godini, rasta cijena pojedinih prehrambenih proizvoda, te povećanja akciza u sklopu mjera fiskalne konsolidacije.

U Centralnoj banci kažu da je teško utvrditi prag inflacije koji se ne smije preskočiti u malim i otvorenim ekonomijama kao što je crnogorska, a posebno u eurizovanim, gdje su generatori inflacije eksternog karaktera.

“Dok rast stope inflacije prati rast ekonomije, razloga za zabrinutost nema. Prema našim prognozama, BDP u 2017. je rastao po stopi od četiri odsto, a ove godine se predviđaju tri procenta. Naša projekcija ukazuje na umjerene stope rasta inflacije, pa nije realno očekivati da mogu imati negativne posljedice na ekonomiju. U teorijskom smislu, umjerene stope inflacije od dva odsto, što je približno našoj centralnoj projekciji, su zapravo poželjne. Takav umjereni rast inflacije podstiče rast BDP i konkurentnost domicilne privrede, te pozitivno utiče na zaduženost države i građana”, ocijenili su u CBCG.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *