Ruše se zgrade sa nekadašnjeg prostora Kasarne Morača

1 komentar

Na nekadašnjem prostoru Kasarne Morača rušiće se svih 15 postojećih objekata, a u planu je izgradnja novih, piše u Nacrtu tog Urbanističkog projekta koji je gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović stavio juče na javnu raspravu.

Kako se navodi u dokumentu, od postojećih 15 zgrada, 13 su ruševine, dva objekta se koriste za poslovanje, a ukupne bruto-razvijene građevinske površine su oko 5005,55 metara kvadratnih.

Područje u okviru zahvata plana nije naseljeno.

“Ni jedan postojeći objekat se ne zadržava. Svi postojeći objekti su u lošem ili ruševnom stanju. Planom je predviđeno uklanjanje 15 objekata, koji su označeni na grafičkom prilogu plana i koji su uglavnom u lošem ili ruševnom stanju”, piše u Nacrtu.

Predviđa se izgradnja novih kapaciteta na dvije urbanističke parcele.

“Planom je predviđena izgradnja objekata za stanovanje veće gustine i poslovanja u okviru namjene centralnih djelatnosti, i objekti elektroenergetske infrastrukture”, piše u dokumentu.

Nacrtom je takođe predviđena izgradnja pješačke staze širine osam metara, sa pogledom na rijeku Moraču, sa zelenim drvoredom i dekorativnim popločavanjem.

“Uz pješačku stazu na UP 3 su dozvoljeni privremeni objekti montažnog karaktera, pogotovo na dijelu uz most Milenijum, gdje se nalazi veća slobodna površina uz rijeku”, piše u Nacrtu UP-a.

Pomenuta lokacija je, kako je obrazloženo, povoljna za panoramske turističke objekte montažnog karaktera.

S obzirom da je lokacija urbanisticke parcele UP1 izuzetno složena i atraktivna, planskim dokumentom se predviđa raspisivanje javnog konkursa za urbanističko – arhitektonsko rješenje.

UP „Kasarna Morača” je obuhvaćen prostor od 12, 20 hektara, a površine u zahvatu plana su namijenjene za centralne djelatnosti i površine za pejzažno uređenje javne namjene.

Javna rasprava počela je danas i trajaće do 1. feruara 2018.

CdM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *