Da li je bitcoin balon pred pucanjem?

Dodajte komentar

Vrijednost bitcoina pala je na 9.958 dolara da bi potom opet blago porasla, pokazuje indeks informativnog portala Coindeska a prenosi BBC.

Time je potonula gotovo 50 posto u odnosu na rekordnih 19.800 dolara, zabilježenih prije pet nedjelja.

Oštar su pad u protekla 24 sata zabilježile i ostale kriptovalute, uključujući ethereum, ripple, litecoin i bitcoin cash.

Pojedini stručnjaci pribojavaju se formiranja balona na tržištu zbog navale ulagača na imovinu koju baš i ne razumiju.

Poznato je da je teško pouzdano odrediti što uzrokuje promjene u vrijednosti bitcoina koji je dosada oscilirao znatno snažnije od većine tradicionalnih valuta i robe ali mogući je razlog aktualnog pada bojazan da će regulatori ograničiti trgovinu tom digitalnom valutom, nagađa BBC.

Posebno se u tom kontekstu isticala Južna Koreja signalima da bi mogla preduzeti neke mjere.

“Vladin je stav da mora regulisati ulaganja u kriptovalute budući da su najvećim dijelom špekulativne prirode”, kazao je jučer u radijskom intervjuu ministar finansija Kim Dong-yeon.

“Zatvaranje platformi za trgovanje virtualnim vautama još spada među opcije (koje su vladi na raspolaganju)”, dodao je.

Ovog je nedjelje agencija za finansijske vijesti Bloomberg takođe izvijestila da kineske vlasti planiraju da ograniče pristup platformama za trgovanje kriptovalutama nakon što su već preduzele mjere kako bi ograničile rudarenje bitcoina, odnosno postupak ovjeravanja transakcija.

Ulagače je možda prestrašila i najava Bitconnecta da će zatvoriti platformu za kreditiranje i razmjenu bitconnect coina čija je vrijednost nakon te objave strmoglavo pala, napominje BBC.

Prošle je srijede uticajni investitor Warren Buffett prognozirao nove nevolje za digitalne valute iako nije tačno naznačio kada bi mogle nastupiti.

“Uopšte gledano, kada su u pitanju kriptovalute, mogu gotovo pouzdano ustvrditi da će to loše završiti”, kazao je Buffett za CNBC.

“Ne mogu reći kada će se to dogoditi ni kako ni bilo što drugo”, dodao je.

Nasuprot tome, cijena dionica proizvođača fotografske opreme Kodaka snažno je porasla nakon što je prošlog utorka objavio saradnju s dva poduzeća povezana s kriptovalutama, primjećuje BBC.

Vrijednost kriptovaluta za 18. januar 2018.

Analiza tržišta ukazuje na to da bi vrednost mogla da se pomera u bilo kom smeru, a nedavna regulatorna kretanja – izvan Južne Koreje i Kine posebno – mogla bi dalje pomutiti tržišta, prema nekim posmatračima. Međutim, prekjuče njegova vrijednost započela cifrom od 14.712,82 dolara. Bitkoin je juče otvorio berzu sa vrijednošću od 14.313,41 dolara, odakle je već popodne oko 15:30h pao na 10.347,28 dolara. Danas se situacija popravlja i bitcoin je krenuo uzlaznom putanjom te mu vrijednost iznosi 11.372,78 dolara.

Ovakav pad bitcoin-a dolazi usred šireg pada na tržištima kriptovaluta. Podaci sa CoinMarketCap-a pokazuju da mnoge od najvažnijih kriptovaluta ostaju crvenoj zoni u proteklih 24 sata, uključujući i ethereum, koji je pao ispod 900 dolara. Najgori je BitConnect kriptovaluta, koja je pala više od 90% zbog vijesti da kompanija koja stoji iza nje krenula da zatvara svoju platformu za razmjenu usred talasa kritike i regulatornog nadzora. Kolektivna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je, kako se čini, pala od juče više od 200 milijardi dolara. Druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, etereum, juče otvorio berzu sa vrijednošću od 1.325 dolara, dok mu je vrijednost nešto kasnije bila 1055,42 dolara, da bi već oko 15:30h pao na 874,9979 dolara. Danas se situacija popravlja pa je otvorio vrijednošću od 1.026 dolara.

Interesantno je da je veliki pad koji je prekjuče krenuo ozbiljno uzdrmao tržište. Top 20 kriptovaluta prijavljuje pad, a većina njih veći od 13 odsto. Popularni Ripple je pao za preko 25 odsto. Koliko je pad bio ozbiljan najbolje govori podatak da je u jednom trenutku ukupna vrijednost tržišta kriptovaluta sa 710 milijardi dolara pala za skoro 200 milijardi – na 536 milijardi dolara. Ne treba zaboraviti da je tržište zabilježilo sličan pad ne tako daleko – u decembru 2017. kada je vrijednost bitkoina sa skoro 20.000 pala na 10.800 dolara. Ipak ako se posmatra slika u odnosu na prošlu godinu, tržište kriptovaluta je i dalje odlično, jer je 16. januara 2017. godine vrijednost tržišta bila malo ispod 16 milijardi dolara, što je, u odnosu na jučerašnjih 554 milijarde dolara i dalje odličan godišnji rast.

Država Valuta Srednji kurs u dolarima Datum
Internet BTC  11.372,78 18.1.2017.
Internet ETH  1.026 18.1.2017.
Izvor: www.cex.io
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *