Najbogatiji penzioni fond na svijetu prodao udjele u grupi kompanija zbog etičkih razloga

Dodajte komentar

Norveški državni penzioni fond objavio je da je iz etičkih razloga prodao udjele u devet kompanija, uključujući nekoliko brodara sa sjedištem u Aziji i proizvođače oružja povezane s proizvodnjom nuklearnog naoružanja.

Norveški Vladin globalni penzioni fond spada među najveće stabilizacione fondove u svijetu, a finansira se prihodima od prodaje nafte. Kreiran je za potrebe finansiranja norveškog penzionog i zdravstvenog sistema ulaganjima u inostranstvo.

U njegovom su vlasništvu dionice gotovo devet hiljada kompanija iz cijelog svijeta.

Odluku o prodaji udjela u grupi kompanija donijeli su na savjet panela za etička pitanja.

Brodarske su kompanije nasukavale otpisane brodove u rezalištima u Bangladešu i Pakistanu gdje su radnici prisiljeni da rade u jako lošim uslovima, objasnili su članovi panela.

Grupa uključuje Evergreen Marine Corp of Taiwan, Korea Line Corp i kompanije sa sjedištem u Tajlandu Precious Shipping PCL i Thoresen Thai Agencies PCL. Iz istog je razloga južnokorejska brodarska kompanija Pan Ocean Co. Ltd uvrštena na popis za posmatranje, navodi se u saopštenju.

Zbog uloge u proizvodnji nuklearnog oružja norveški je fond prodao udjele u AECOM-u, Fluor Corpu i Huntington Ingalls Industriesu sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, te u BAE Systemsu.

Prodan je i udio u poljskoj kompaniji za razvoj nekretnina Atal budući da je jedan od njenih podizvođača koristio radnike iz Sjeverne Koreje, koji su takođe radili u jako teškim uslovima, navode u norveškom fondu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *