Direktor JP Morgan Chase-a žali što je bitcoin nazvao prevarom

Dodajte komentar

Predsjednik i glavni izvršni director JP Morgan Chase-a, Jamie Dimon, ogradio se malo od svojih ranijih kritika o kriptovalutama.

U septembru, Dimon je nazvao bitcoin prevarom.

“Žao mi je što sam dao taj komentar”, rekao je u utorak za Fox Business.

“Blockchain je realan”, dodao je Dimon u intervjuu. “Možete imati kriptodolare u jenu i takve stvari. ICOs (inicijalne ponude kovanica) … morate pogledati svaku pojedinačno. Zabrinut sam što će vlade misliti o njemu kada postane stvarno velik. I ja samo imam drugačije mišljenje od drugih ljudi. “

ICO predstavlja inicijalnu ponudu kovanica – kontroverzni način da neke kompanije koje rade sa kripto valutama uvećavaju sredstva.

“Uopšte me ne zanima mnogo toga”, dodao je Dimon u intervjuu.

Uporedo sa njegovom ranijom izjavom da je bitcoin “prevara”, “prokleo” je i digitalne investitore.

“Ako ste dovoljno glupi da ga kupite, platićete cijenu za jedan dan”, odgovorivši na pitanje moderatora na konferenciji Instituta za međunarodne finansije u oktobru.

Valja napomenuti kako je iskusni CEO ponovio svoj pozitivan stav o tehnološkoj podlozi bitcoin-a, tzv. Blockchain.

Tehnologija Blockchain eliminiše potrebu za posrednikom treće strane stvaranjem stalnog, otvorenog zapisa svih transakcija na mreži. Kao rezultat, kupac i prodavac međusobno direktno komuniciraju, a njihova razmjena zabilježena je na blokovskoj knjizi.

JP Morgan Chase objavio je u oktobru uvođenje sistema koji se temelji na blockchain-u a koji će “značajno smanjiti” broj stranaka potrebnih za provjeru globalnih plaćanja, smanjujući uporedo i vrijeme transakcije “od nekoliko nedelja do nekoliko sati”. Royal Bank of Canada i Australia i New Zealand Banking Group partneri su banke u projektu, nazvane Interbank Information Network.

Cijena bitcoina pala je za 1,4 posto na 14.760 dolara u utorak, prema podacima industrije Coin Desk. Vrijednost ove digitalne valute uvećana je za više od 1.500 posto u proteklih 12 mjeseci.

Izvor: CNBC; Prevod: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *