Umjesto petlje gradiće se priključak

Dodajte komentar

Petlja Smokovac biće projektovana na način da se omogući njena fazna izgradnja. To znači da će se za potrebe prioritetne dionice autoputa graditi priključak koji vezuje dionicu Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare sa magistralnim putem M2. Na ovaj način povezaće se izvedeni dio autoputa Bar-Boljare sa postojećim putem, kazao je u intervjuu za “Dan” glavni inženjer na autoputu Vlatko Ćipranić.

“Petlja Smokovac predviđena je kao veza dva autoputa: autoputa Bar-Boljare i Jadransko-jonskog autoputa, te kao veza autoputa Bar-Boljare sa magistralnim putem Podgorica-Kolašin“, pojasnio je Ćipranić.

Da li bi se petlja mogla izgraditi do 11. maja 2019. godine da je morala da se gradi, odnosno da nije bilo drugog rješenja za priključak na autoput iz Podgorice?

– Petlja svakako mora da se izgradi. Kad to kažem, pod petljom podrazumijevam njenu prvu fazu, odnosno ukrštanje sa magistralnim putem. Svi smo naporno radili da dođemo do rješenja i dogovora.

Koliko je generalno vremena potrebno za izgradnju petlje i koje sve radnje treba preduzeti da bi se došlo do njene izgradnje? Ako nam možete i to navesti za petlju Smokovac.

– Trajanje radova na petlji u velikoj mjeri zavisi od dva ključna objekta: mosta na Morači i nadvožnjaka nad željezničkom prugom. Važno je ove radove što prije ugovoriti i tada ćemo moći preciznije da
govorimo o vremenu završetka same petlje.

Hoće li prioritetna dionica autoputa imati rasvjetu ili ćemo se njome voziti samo po danu, s obzirom na to da pitanje napajanja strujom nije još regulisano?

– Glavni projekat trajnog napajanja električnom energijom je u završnoj fazi. Veliki dio prioritetne dionice je osvijetljen. Osvjetljenje je predviđeno u tunelima i pripadajućim objektima, kao i na petljama. U ovom pogledu, ova dionica spada u kategoriju autoputeva s visokom pokrivenošću osvjetljenjem.

(Cijeli intervju u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *