Kriminalci okrenuli leđa bitcoinu i počeli da kupuju monero

Dodajte komentar

Bitcoin gubi sjaj kod dijela svojih najranijih i najplodnijih obožavaoca – kriminalaca – koji su pažnju poklonili jednoj drugoj vrsti virtualne valute.

Monero, dizajniran kako bi se izbjeglo praćenje, doživio je značajan rast tokom protekla dva mjeseca, budući da zakonodavci usvajaju softverske alate za praćenje ljudi koji koriste bitcoin. Niz analitičkih kompanija kao što je Chainalysis postaju sve bolje u identifikovanju digitalnih tragova povezanih s kriminalom ili pranjem novca, upozoravajući berze i sprečavajući konverziju u tradicionalnu gotovinu.

Europol je podigao uzbunu prije tri mjeseca, pišući u izvješću da “druge kriptovalute poput monera, ethereuma i Zcasha stiču popularnost unutar digitalnog podzemlja”. Online iznuđivači, koji koriste ransomware za zaključavanje žrtvinih računara sve dok ne zaključe plaćanje, počeli su tražiti upravo ove kriptovalute. Dana 18. decembra hakeri su napali do 190.000 WordPressovih stranica na sat kako bi ih proizvele monero, prema podacima sigurnosne kompanije Wordfence.

Za ransomware napade, monero je sada “jedan od favorita, ako ne i omiljena valuta”, izjavio je Matt Suiche, osnivač kompanije Comae Technologies u Dubaiju.

Monero je u posljednja dva mjeseca 2017. učetverostručio vrijednost na 349 dolara, prema podacima coinmarketcap.coma, stavljajući ga među brojne digitalne valute koje su rasle brže od bitcoina, najvrjednije digitalne valute na svijetu. Bitcoin je otprilike udvostručen u istom razdoblju, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

U slučaju monera, kriminalci ga prikupljaju jer bitcoinova temeljna tehnologija može raditi protiv njih. Funkcija blockchaina, digitalne knjige koja detaljno bilježi koje adrese šalju i primaju transakcije, uključujući tačno vrijeme i iznos – ostavlja veliku količinu podataka koji se mogu koristiti kao dokaz. Povezivanje adrese s kriminalnim djelom pa pažljivim praćenje tržišta bitcoina možete vidjeti da sredstva nestaju i ponovo se pojavljuju na drugim mjestima.

Monero, stvoren 2014. godine, značajno se razlikuje. Šifrira primaocevu adresu na svoj blockchain i generiše lažne adrese kako bi prikrio pravog pošiljaoca. Takođe prikriva i iznos transakcije.

Monero je jedna od mnogih kriptovaluta usmjerenih na privatnost, od kojih svaka nudi različite sigurnosne funkcije. Njegov glavni konkurent, Zcash – za kojega se zna da nema značajne simpatizere među kriminalcima – može ponuditi još bolju zaštitu privatnosti. Umjesto stvaranja lažnih adresa za skrivanje pošiljaoca, on šifrira njihovu pravu adresu. To čini nemogućim za identifikovanje pošiljaoca putem traženja korelacija u adresama koje se koriste u multiplim transakcijama kako bi se odredilo stvarni. A to je ranjivost za monero.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *