Naslovne strane dnevnih novina za 27. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dogovor svih ili nema gradnje u Miločeru

Neću potpisati ugovor o komunalijama sa kompanijom Adriatic properties za gradnju novog hotela Kraljičina plaža, dok se ne postigne konsenzus na relaciji države, opštine, investitora i mještana Paštrovića”, poručio je juče gradonačelnik Budve Dragan Krapović.

Uzimaju imanja da bi se drugi bogatio

Mještani andrijejvičkog sela Konjuhe Sekula Jevrić i Radojica Vojvodić revoltirani su načinom na koji im država pokušava oduzeti djelove imanja za potrebe izgradnje buduće mini hidroelektrane na vodotoku Mojanska, odnosno, rijeci Perućici, koja protiče tim selom.

Članarinu treba definisati zakonom

Skupština je juče završila raspravu o predlogu Zakona o Privrednoj komori (PKCG) kojim je, kao i važećim zakonom, predviđeno obavezno članstvo u toj organizaciji. Visina članskog doprinosa će se utvrđivati posebnom odlukom skupštine te organizacije. Predlog zakona u skupštinsku proceduru predali su poslanici DPS -a, koji smatraju da su novi predlog daje širok okvir da oni koji se bave biznisom se urdužuju i ostvaruju svoj interes.

Dnevne novine

Imovina Opštine izdata u zakup bez odluke SO

Odbornica Grupe birača Gospava Vujisić podnijela je juče krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv predsjednice kolašinske Opštine Željke Vuksanović, sekretara za finansije Gorana Rakočevića i direktora JU Centra za kulturu Branislava Jeknića zbog zloupotrebe službenog položaja.

Potreban akcioni plan za regulisanje toka Bojane

Problem regulacije toka rijeke Bojane traje decenijama, a za njegovo rješavanje potreban je akcioni plan, ali i bolja koordinacija među institucijama, ocijenjeno je na konsultativnom saslušanju u Skupštini. Na zajedničkoj sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koja je održana juče, dogovoreno je da se jednom kvartalno održavaju konsultativna saslušanja i širi krug ljudi i institucija koji mogu doprinijeti rješavanju tog problema.

Skupština usvojila budžet za 2018. godinu

Zakon o budžetu za narednu godinu, koji iznosi dvije milijarde eura, usvojen je sinoć u Skupštini, glasovima 41 poslanika vladajuće koalicije. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici opozicije, a predstavnici DF-a i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović napustili su skupštinsku salu prije izjašnjavanja.

Dan

Komoru nagrađuju za propast privrede

Velike kritike iznesene su juče na predlog zakona o Privrednoj komori (PKCG) kojim je omogućeno toj organizaciji da odredi koliko će iznositi članarine koje će morati da plaćaju sva preduzeća upisana u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS). Zakon su predložili poslanici DPS-a koji su naveli da je u skladu sa Ustavom da svi iz CRPS plaćaju članarinu, da je članarina obavezna, te da Poreska uprava može da vrši kontrolu uplate članarina.

Zbog autoputa ugrožene kuće i imanja

Mještani sela Pajkov vir, koje se nalazi na putu od Mateševa ka Kolašinu, smatraju da su im kuće i imanja ugroženi jer je izvođač radova na autoputu, kineski CRBC izmjestio korito rijeke Tare od regionalnog puta, kuda je tekla vjekovima, prema selu koje je nezaštićeno od rijeke kada nabuja. Oni su tim povodom pisali Upravi za inspekcije nekoliko puta, ali ni jednom nijesu nailazili na odgovor od pomenute institucije.

Nagrađuju putnike

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima Montenegroerlajnz (MA) nagrađuje lojalne putnike. Sve članove Vižn (Vision) tima koji budu putovali avionima nacionalne aviokompanije 30. i 31. decembra obradovaće sa 10.000 nagradnih milja koje će biti upisane na njihov račun nakon ostvarenog putovanja. Vižn tim je individualni program za česte putnike u kojem se, adekvatno nivou korišćenja usluga, obezbjeđuju privilegije naveli su iz MA.

Pobjeda

Najviše para od PDV-a

Uprava carina je u novembru naplatila 56,5 miliona eura neto prihoda, 23,9 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. -Na PDV pri uvozu se odnosilo 35,85 miliona, na akcize 18,61 milion, na carinu 1,89 miliona, na porez na kafu 139,47 hiljada, a na ostale prihode 6,46 hiljada navodi se na sajtu Uprave carina. Najviše je naplaćeno akciza na mineralna ulja i derivate, duvanske proizvode, alkohol i alkoholna pića.

Usvojen budžet i zakon o Privrednoj komori

Parlament je juče usvojio budžet za narednu godinu na koji su dostavljena 22 amandmana sa 41 glasom vladajuće koalicije i rebalans državne kase za tekuću godinu od 9,5 miliona. Poslanici DF-a su napustili sjednicu neposredno prije početka glasanja.

Izvoz boksita 59 miliona

Konzorcijum kompanija Uniprom i Uniprom metali, u vlasništvu nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, je do sada platio 480 hiljada eura po osnovu koncesije za eksploataciju crvenih boksita i u preplati je 95,4 hiljade eura, saopšteno j e iz Poreske uprave. Prema podacima Monstata za 11 mjeseci ove godine, proizvodnja u sektoru vađenje ruda i kamenaje povećana 147,3 posto, dok je izvoz crvenih boksita iznosio 58,9 miliona eura i povećanje za čak 66,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *