Zašto je Bitcoin pao za 20%?

Dodajte komentar

Cijena Bitcoina je pala za gotovo 20% u zadnjih nekoliko dana, pa se mnogi boje najcrnjeg scenarija. Ali bitno se prisjetiti da se ovo događalo i prije, te nas uopšte nije iznenadilo.

Iako je cijena Bitcoina drastično pala, veterani u ovoj industriji vrlo dobro znaju da ovo nije prvi put, a sigurno ni posljednji. Naime, malo je zabrinjavajuće jer je u zadnjih mjesec dana puno novih investitora ušlo na tržište, a sada ćemo vidjeti koliko su im ruke slabe i hoće li prodati u gubitku ili holdati.

Bitcoin pao za 25% u zadnjih par dana

Nakon što je Bitcoin dostigao svoju najvišu vrijednost od $20 000, ova najveća kripto valuta je izgubila četvrtinu svoje vrijednosti, te pala na svega $13 000. Naime, iako je ovakav pad vrijednosti sasvim normalna stvar mediji ne prestaju da pišu o tome kako se događa crash tržišta, te time motivišu nove investitore da prodaju u gubitku. Istina je daleko drugačija i mala je vjerovatnoća da će pasti na nivo ispod $10 000.

 

U svojim počecima Bitcoin veterani su se nadali danu kada će ova kripto valuta postići vrijednost od $1, a nakon dvije godine to je bilo ostvareno. Ovo je bila jedna od najznačajnijih razina Bitcoina, kada se napokon poistovjetio s američkim dolarom.

Ubrzo nakon toga, u ljeto 2011, Bitcoin se popeo na nivo od $19, te je nakon toga postigao još veći rast i uspeo se na $28. Svi su mislili da je Bitcoin tada nezaustavljiv i da nikada neće pasti nazad no već u novembru iste godine, pao je na svega $2 i trebalo mu je nekoliko godina da ponovno probije stare rekorde.

Krajem 2013-te Bitcoin po prvi put probija $1000 da bi nakon nekoliko mjeseci izgubio 50% svoje vrijednosti i pao na manje od $500. Od tog pada, tri godine nismo vidjeli Bitcoin iznad $1000 dolara, te je početkom 2017-te opet probio $1000, da bi u zadnjih godinu dana probio tada nevjerovatnih $20 000.

Što je dovelo do ovoga pada?

Pad se dogodio zato što je otprilike 150 milijardi dolara povučeno s tržišta. Kapitalizacija tržišta kripto valuta je na datum 21.12. iznosila 645 milijardi dolara. Tržište se već malo oporavilo i trenutno kapitalizacija tržišta iznosi oko 517 milijardi dolara.

Ko je povukao toliko novaca s tržišta? Pa najvjerovatnije je neko ko je imao veći iznos odlučio da proda svoje kripto valute i izvuče novac, a zatim je mnogo investitora zbog panike krenulo da prodaje svoje valute i samim time povećalo taj pad.

Bitcoin se do sada svaki puta oporavio

Bitcoin je imao loša vremena i generalno često raste ili pada, ali ne treba zanemariti činjenicu da bez obzira na sve dugoročno gledano stalno raste.

Ovaj nagli pad je možda čak i dobar jer će omogućiti novim investitorima da uđu u tržište prije nego Bitcoin krene svoju trku prema $25 000, a samim time će vjerovatno i alt coinovi početi da rastu. Za sada je ovaj pad Bitcoina povukao gotovo sve kripto valute, i većina njih je u crvenom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *