Naslovne strane dnevnih novina za 25. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Inspektori će moći i da pretresaju stanove

Nacrtom izmjena Zakona o inspekcijskim poslovima prvi put je normiran pregled inspektora u stambenom prostoru ili drugom prostoru, u slučaju kada postoje indicije da se zbog nelegalnog poslovanja u njemu vrše radnje prekršaja, kazala je “Vijestima generalna direktorica direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

Čudo ili šminkanje duga i BDP-a?

U posljednjim procjenama kretanja javnog duga Vlada je značajno smanjila njegov udio u bruto-domaćem proizvodu, pa će na kraju ove godine iznositi 65,46 odsto a do nedavno su saopštavali da će javni dug biti 71,61% BDP-a. Na pitanje “Vijesti da pojasne velike razlike u procjeni kretanja javnog duga u prošlogodišnjem i ovogodišnjem programu ekonomskih reformi, i da li je u međuvremenu mijenjana metodologija, iz Ministarstva finansija nijesu odgovorili. Pitanja su im poslata prije sedam dana.

Zbijaju redove da završe krađu

Organizovani kriminal zbija redove, ne preza ni od čega, iskazuju svoje pravo lice, svu brutalnost i surovost, nema stida ni srama, kazao je manjinski akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković u reakciji na vijest da je odložena skupština Rudnika uglja (RUPV) i sa istim dnevnim redom zakazana za 22. januar.

Dnevne novine

Neophodno dosljedno primijeniti zakone

Da bi se unaprijedilo poslovanje u Crnoj Gori potrebna je dosljedna i efikasna primjena zakonskih propisa, intenziviranje aktivnosti nadležnih organa na suzbijanju poslovanja van legalnih tokova, kao i poboljšanje uslova za investiranje, kazali su u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG).

Žele da javnosti pruže sve potrebne odgovore

Koncesionari malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori osnovali su nevladino udruženje čiji su ciljevi potpuna otvorenost prema javnosti, zaštita ekoloških standarda, kao i zajednički nastup pred nadležnim institucijama. Oni su kazali da je, naročito u posljednje dvije godine, stvorena negativna slika o uticaju malih elektrana na okolinu, kao i o načinima kako se postaje koncesionar i kolika su stvarna izdvajanja građana u podsticajima. Koncesionari tvrde da su u desetom planu bili brojni benefiti za građane od te energije.

PROVIZIJE U ELEKTRONSKOM BANKARSTVU NIŽE I DO 50 ODSTO

Osim znatne uštede novca i vremena, korisnici elektronskog bankarstva “jednim klikom mogu na bezbjedan način obaviti plaćanje, kreirati i aktivirati razne tipove proizvoda, ali i otvoriti štedne linije. Neke od povoljnosti su i lakše upravljanje ličnim finansijama, kao i mobilnost, jer nema čekanja u redovima, već se plaćanje računa i ugovaranje novih usluga može obaviti u pokretu, na bilo kom mjestu.
I pored toga, elektronsko bankarstvo u Crnoj Gori i dalje je ispod nivoa razvijenih tržišta Evrope, što potvrđuju i sami bankari.

Dan

Ne računaju dio troškova, pa imaju profit

Iako je iz Rudnika uglja Pljevlja (RUP) polovinom novembra saopšteno da je finansijska dobit na kraju trećeg kvartala ove godine bila 4,9 miliona eura, iz opozicionih redova upozoravaju da su takvi parametri netačni, jer u Rudniku uglja poslednjih godina postoji kašnjenje kada je u pitanju plan otkrivke, a nastavlja se stara praksa nevršenja rekultivacije eksploatisanih površina.

Potrebna dosledna primjena zakonskih propisa

Za unapređenje poslovanja u Crnoj Gori potrebna je dosledna i efikasna primjena zakonskih propisa, intenziviranje aktivnosti nadležnih organa na suzbijanju poslovanja van legalnih tokova, kao i poboljšanje uslova za investiranje, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Do kraja godine javni dug dostiže 2,75 milijardi

Javni dug, odnosno dug države i opština, na kraju ove godine iznosiće 2,75 miliona eura, procjene su Ministarstva finansija, dok će se na kraju naredne godine povećati za 200 miliona eura. Prema podacima iz Programa ekonomskih reformi (PER), procjenjuje se da će na kraju 2018. godine javni dug iznositi ili 2,925 milijardi ili 2,95 milijardi eura. U tom dokumentu su analizirana dva scenarija rasta duga, osnovni i scenario nižeg rasta.

Pobjeda

Tržište za cigarete iz Crne Gore već obezbijeđeno

Tržište za proizvode iz naše crnogorske fabrike već imamo. Plasiraćemo ih na neka od 32 tržišta širom četiri kontinenta na kojim su prisutni naši brendovi, izjavio je vlasnik kompanije BMJ Industries iz Dubaija Ahmad Bkairat. Podsjetio je da očekuje da fabrika u Podgorici proradi u februaru naredne godine jer je sva oprema instalirana. Čekaju se samo dozvole za priključenje na vodu i struju. Bkairat, porijeklom Jordanac, u duvanskoj industriji je već 30 godina.

Potpis olovkom odlazi u istoriju

U poslovnom svijetu standard u elektronskoj komunikaciji postaje razmjena podataka, dokumenata, mejlova koji su potpisani digitalnim sertifikatom (kvalifikovanim elektronskim potpisom). Crna Gora ne zaostaje puno, pa već imamo široku upotrebu elektronskog potpisa u zdravstvu, obrazovanju, poreskoj politici, javnim nabavkama i slično. Elektronski potpis ima istu pravnu snagu kao i svojeručni potpis i pečat u odnosu na podatke u papirnom obliku i prihvatljiv je kao dokazno sredstvo u postupcima pred nadležnim državnim organima i organima lokalne samouprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *