Da li će apsurdna upotreba energije i povećanje troškova transakcija obezvrijediti bitkoin?

Dodajte komentar

Danas, svaka bitkoin transakcija zahtijeva istu količinu energije koja se koristi za napajanje devet domova u SAD za jedan dan. Do jula 2019, bitkoini mreži će biti potrebno više električne energije nego što danas koristi celo SAD, a do februara 2020. godine će koristiti onoliko struje koliko se danas troši u svijetu.

Postoji jedan argument koji govori u prilog poterbi svjetskih vlada da regulišu kriptovalute (sa kojima je teško ne složiti se), a to je pitanje ogromne zloupotrebe električne energije. Naime, za transakciju jednog bitkoina neophodno je hiljadu puta više električne energije nego što je to slučaj sa kreditnim karticama”.

Koliko god da je ideja o bitkoinu dobra, svjetska zajednica treba da riješi ovaj problem. U suprotnom, transakcije bitkoina će ili trajati ili koštati.

Primjera radi, redovna naknada za transfer bitkoina trenutno iznosi 1,23 dolara, dok je 2013. godine, ova obaveza mogla da se zaobiđe i košta svega 10 centi. Ako biste danas pokušali da zaobiđele proceduru i platite manje, otkrili biste da je to nemoguće. Naime, u tom slučaju, transakciji je potrebno XY vremena da se potvrdi. Razlog je jednostavan; bitkoin rudarima se ne isplati da vrše transakcije koje troše ogromnu količinu energije, a koja iziskuje manje novca od 1,23 dolara po transakciji.

“Danas, svaka bitcoin transakcija zahtijeva istu količinu energije koja se koristi za napajanje devet domova u SAD za jedan dan.”

Prosječan mjesečni račun za struju u Kaliforniji iznosi 88 dolara ili 2,93 dolara dnevno. Zbog toga ne čudi što bitkoin rudari traže najmanje 1,23 dolara po transakciji, s obzirom da u suprotnom, gube novac. To je vjerovatno i razlog zašto se većina bitkoin operacija pokreće u zemljama trećeg svijeta, koje imaju niske troškove električne energije, u odnosu na vrijednost rudarenja.

Sami troškovi čine bitkoin neodrživim, kada su u pitanju male transakcije.

Zamislite da kupite mali paket baterija sa bitkoinom za 6 dolara, da biste zatim morali da platite 10 odsto naknade da biste se nadali da će vaša transakcija biti odmah obrađena.

Naime, ukoliko je vaša transakcija stavljena na standby, sve dok rudar ne odabere da obradi ovu transakciju, nećete imati pristup novčićima vezanim za tu transakciju. Jedina opcija koju imate iz je da obradite neuobičajenu duplu potrošenu transakciju sa istim novcem ili da platite 94 dolara kako biste gurnuli transakciju kroz akcelerator.

Ako ogromni troškovi utrošđene električne energije i naknade za transakciju učine bitkoin beskorisnim, zašto bi ova kriptovaluta i dalje imala vrijednost? Jednostavno rečeno, bitkoin djeluje kao 300 triliona dolara vrijedna rezerva za sve druge kriptovalute. Kada se njihova vrijednost kreće, kreće se bitkoin i obrnuto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *